Bitcoin pao za 20 posto od subote do ponedjeljka zbog panike na globalnom tržištu

Bitcoin je povratio neke od svojih gubitaka od jučerašnje oštre rasprodaje koja je uhvatila trgovce i učesnike na tržištu nespremne, gdje je imovina pala na najniži nivo u gotovo šest mjeseci.

Najveća kriptovaluta pala je 20 posto od subote do ponedjeljka, pri čemu je bitcoin pao na čak 49.200 dolara. Od tada se popeo na 56.000 dolara, pokazuju podaci CoinGecka.

Dok je cjelokupno kripto tržište potonulo zbog straha od prijeteće recesije u SAD-u, neki analitičari predviđaju da će cijena bitcoina ostati stabilna do kraja godine.

Bitcoin se ovoga tjedna suočava s novim poteškoćama, uključujući neizvjesnost oko sljedećeg predsjednika SAD-a, napetosti na Bliskom Istoku i povećanja kamatnih stopa u Japanu, prvo u 17 godina.

Posljednje od njih izazvalo je šok na globalnim tržištima u ponedjeljak nakon što su trgovci počeli shvatati odluku Centralne banke Japana da povisi svoju referentnu kamatnu stopu na 0,25 posto, u odnosu na prethodni raspon od 0 do 0,1 posto krajem prošlog mjeseca.

To je najviši nivo od 2008. godine, kada je zemlja preduzela prve korake udaljavanja od svoje desetljeće duge politike gotovo nulte kamatne stope. Odluka banke imala je dubok uticaj na takozvani ‘carry trade’ između japanskog jena i drugih valuta.

Popularna trgovina uključuje pozajmljivanje jena po historijski niskim kamatnim stopama za ulaganje u imovinu s višim prinosom negdje drugo. Sada, dok kamatne stope rastu, neki predviđaju dalju nestabilnost prije nego što se nastavi normalno ponašanje tržišta.

Implikacije ovih prijenosnih trgovina prelile su se na kripto tržište. Kriptovalute, koje se smatraju visokorizičnom imovinom, posebno su osjetljive na šira tržišna kretanja uprkos tome što neki ovu klasu imovine nazivaju zaštitom od takvih poteza.

Uprkos trenutnom padu, očekuje se veliki interes za kupovinu ako cijene padnu ispod ključnih nivoa, poput 50.000 dolara.

Tržište će takođe obratiti pažnju na izglede da će bivši predsjednik Donald Trump biti snažan kupac bitcoina zbog prijedloga o strateškim rezervama.

Izvor: LiderMedia

Podijeli ovaj članak