Bayer prijatno iznenadio prodajom u drugom kvartalu

Bayer AG je izvijestio o ohrabrujućoj prodaji u kvartalu, podstaknutoj snažnom potražnjom za novim lijekovima protiv raka i bubrega.

Prihod grupe dostigao je 11,1 milijardu eura (12,2 milijarde dolara) u drugom tromjesečju, navodi se u saopštenju njemačke kompanije objavljenom u utorak, ispred prosjeka od 10,9 milijardi eura prema procjenama analitičara. Bayer je ponovio svoju prognozu zarade za 2024.

Glavni izvršni direktor Bill Anderson pokušava ponovo pridobiti povjerenje ulagača nakon godina krize u njemačkom konglomeratu. Rođeni Teksašanin pridružio se Bayeru prošlog proljeća i kladio se na premisu da je najbolji način da se oživi bogatstvo kompanije poboljšanje njenih tri odjela – koji su fokusirani na farmaceutske proizvode, zdravlje potrošača i poljoprivredu – umjesto da ih se podijeli.

Anderson je takođe ukinuo radna mjesta i napravio druge promjene namijenjene poboljšanju konkurentnosti u svakom od Bayerovih poslova. Kompanija sada ima 3200 radnih mjesta manje nego na početku godine, rekao je u pripremljenim primjedbama.

Akcije su se malo promijenile kada su se tržišta otvorila. Akcije su pale 48% u posljednjih 12 mjeseci do zatvaranja u ponedjeljak i više od 70% otkako je Bayer kupio Monsanto 2018. Svaka od divizija imala je svijetle tačke u drugom kvartalu. Poslovanje u oblasti nauke o usjevima ostvarilo je prodaju od skoro 5 milijardi eura, malo iznad procjena, djelomično zahvaljujući snažnoj sjevernoameričkoj potražnji za proizvodima na bazi glifosata kao što je kontroverzni lijek protiv korova Roundup.

Consumer Health, Bayerova najmanja jedinica, poslovala je otprilike u skladu s očekivanjima. Zabilježena je velika potražnja za proizvodima za zdravlje probavnog sistema, čime je nadoknađena slabija prodaja lijekova protiv alergija i prehlade, saopštila je kompanija.

Bayerov farmaceutski odjel bio je najveće iznenađenje na planu prodaje, zahvaljujući sve većoj potražnji za njegovim novim lijekovima, Nubeqom za rak i lijekom za bubrege Kerendia. U međuvremenu, stariji lijek za oči Eylea nadmašio je procjene s većom prodajom. Bayer se suočava s novom konkurencijom za taj lijek zajedno sa svojim starijim uspješnim razrjeđivačem krvi, Xareltom.

Bayer je povećao svoje izglede za prodaju farmaceutske jedinice za 2024. Sada očekuje da će prihodi ostati na istom nivou ili čak lagano porasti, što je bolje od prethodnih smjernica koje su predviđale pad prodaje.

izvor: Seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak