Svrkota: Nagli pad akcija na berzama imaće uticaja i na Crnu Goru

Da se ekonomiji na globalnom nivou ne piše dobro, strahuju finansijski stručnjaci, nakon što su akcije na berzama širom svijeta zabilježile nagli pad. To, kako upozoravaju, može prouzrokovati novu svjetsku ekonomsku krizu. Neizvjesnost će imati utucaja i na Crnu Goru, kaže za Dnevnik RTCG analitičar Novak Svrkota.

Ovaj ponedjeljak unio je haos u globalnu ekonomiju, koja je na korak od recesije, ocjenjuju stučnjaci.

Zbog usporavanja privrede u Sjedinjenim Američkim Državama, akcije na berzama širom svijeta strmoglavo padaju, a privredici strahuju. Samo danas glavni japanski berzanski indeks Nikei pao je gotovo 13 odsto, a bitkoin 15.

Padaju i cijene nafte, zlata, akcije tehnoloških kompanija…

“Dva su razloga za to. Prvo, zabrinutost za američku ekonomiju, posebno nakon loših podataka o nezaposlenosti koji su objavljeni prošle sedmice. Drugo, povećanje kamatnih stopa u Banci Japana za 0,25 odsto što zabrinjava investitore i gura ih da oslobode dio tržišta “, pojasnio je Geri Ng, analitičar akcija iz Hong Konga.

Sve to ekonomskog analitičara Novaka Svrkotu podsjeća na 2008-mu kada je počela svjetska ekonomska kriza.

“Svijet je u recesiji neke su proglasile neke ne i sad se to odlaže zbog političkih razloga i izbora ali svi ekonomski stručnjaci najavljuju recesiju i u sad”, naveo je on.

Cijeli svijet je u problemu jer je, kako objašnjava Svrkota, nivo javnog duga prilično veliki. Zadužila se, podsjeća, i Crna Gora i to po većim kamatnim stopama.

“Taj novac se mora nadoknaditi i to povećanjem nameta kroz poreze vidimo PDV za specifične djelatnosti pod tim stresom će biti upitno kako će država da finansijske svoje obaveze da izmiri”, navodi Svrkota.

Sa druge strane, prihodi će biti manji usljed ekonomske krize. To će, prema riječima Svrkote, biti kobno za mnoga preduzeća, što će podstaći nezaposlenost.

Povećaće se nezaposlenost, a neće biti posla na tržištu rada ni ovdje ni u Evropi to neće biti feomen samo Crne Gore već čitavog svijeta”, naveo je Svrkota.

Izvor: RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak