Hugo Boss prodaje rusko poslovanje Stockmannu

Hugo Boss prodao je svoj ruski posao veleprodajnom partneru Stockmannu za neobjavljenu naknadu, priopćila je u ponedjeljak njemačka modna kuća, pridružujući se redovima zapadnih marki koje napuštaju rusko tržište zbog rata u Ukrajini.

Njemačka modna firma obustavila je svoje maloprodajno poslovanje u Rusiji ubrzo nakon što je Moskva napala Ukrajinu u februaru 2022. Također je pauzirala svoje aktivnosti e-trgovine na ruskom tržištu i prestala se oglašavati.

“Možemo potvrditi da je naša ruska filijala prodana Stockmannu JSC – firmikoja pripada jednom od dugogodišnjih veleprodajnih partnera Hugo Bossa u zemlji”, rekao je Hugo Boss.

Nijedna strana nije otkrila finansijske uvjete dogovora, ali Rusija zahtijeva da strane firme prodaju imovinu uz popust od najmanje 50%. Stockmann nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Ruski korporativni dokumenti pokazali su da je posao zaključen 2. augusta i da Stockmann JSC sada posjeduje 100% Hugo Boss Rusa nominalne vrijednosti od 40 miliona rubalja (470.588 USD), prenosi SEEbiz.

Hugo Boss je bio pod pritiskom organizacija kao što je B4Ukraine zbog nastavka isporuke neke robe Rusiji. B4Ukraine je koalicija skupina civilnog društva koje žele prisiliti zapadne firme da prekinu veze s Rusijom.

“Što se tiče našeg veleprodajnog poslovanja, ispunjavali smo ugovorne obveze prema našim partnerima”, rekao je Hugo Boss u aprilu. “U tom kontekstu, Hugo Boss je i bio usklađen s postojećim sankcijama EU-a sve vrijeme.”

Stockmann u Rusiji posluje neovisno od svog bivšeg finskog vlasnika, koji je prodao svoj ruski posao nakon moskovske aneksije Krima 2014. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak