EU: Da li će milioni vozila biti isključeni iz saobraćaja

Njemački ministar saobraćaja Folker Vising uputio je oštro pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, pozivajući na prekid “politike protiv automobila”.

Vising je u pismu protestovao protiv novog plana EU za uvođenje ograničenja na starije dizel motore. Prema ovom planu, kaže Vising, vjerovatno bi van upotrebe bili stavljeni stariji, Euro 5 automobili, ali i noviji sa standardom Euro 6.

Ova promjena neće uticati na starije automobile sa Euro 3 i Euro 4 normama.

U pozadini svega je sudski spor pred Evropskim sudom pravde (ECJ) koji se odnosi na tumačenje procesnih propisa. U toku su pregovori da li nekadašnji NEDC standard za mjerenje emisije štetnih materija treba strože tumačiti.

Ako se to dogodi, mnogi modeli automobila više neće ispunjavati kriterijume i stoga neće moći da prođu tehnički pregled.

Milioni vozila biće isključeni iz saobraćaja

Prema Visingu, Evropska komisija smatra da bi se granične vrijednosti zagađivača takođe primjenjivale za svaku situaciju vožnje.

To znači da bi se trebalo pridržavati graničnih vrijednosti tokom takozvane vožnje pod punim opterećenjem uzbrdo, odnosno kada se automobil vozi uzbrdo pod punim opterećenjem, a motor postiže najveće moguće performanse, piše AutoStart.

“Ovo se ne može sprovesti s obzirom na trenutno stanje tehnologije i predstavljalo bi neostvariv naknadni zahtjev za vozila koja su već u saobraćaju”, napisao je Vising.

Ne mogu se isključiti čak ni posljedice za vozila koja ispunjavaju standard izduvnih gasova Euro 6 i koja su već na putevima.

“Milioni vozila su u opasnosti da budu isključeni iz saobraćaja”, rekao je Vising.

Stigao je i odgovor iz EU: Ne obmanjujte narod

Komesar EU za unutrašnje tržište Tijeri Breton odgovorio je Visingu. On je u pismu koje mu je poslao naveo da vlasti u Briselu nemaju namjeru da vrše retroaktivne izmjene i nameću dodatna administrativna opterećenja proizvođačima automobila.

“Komisija takođe ne želi da preduzima dalje mjere koje bi kažnjavale građane EU koji su kupili automobile u dobroj vjeri po novim pravilima”, navodi se u pismu koje je objavila agencija dpa.

Breton je Visingove pretpostavke nazvao “obmanjujućim”. “Komisija je samo navela da se ograničenja emisija iz automobila moraju testirati u normalnim uslovima rada. To ne znači svaku situaciju u vožnji”, rekao je on.

Izvor: Index/B92

Podijeli ovaj članak