Gubitak i obaveze Barske plovidbe 22 miliona, Vladi duguju za pomoć

Predstojeći desetogodišnji remonti brodova “Bar” i “Budva”, koji će biti izvršeni u toku 2024. godine, zahtijevaće izdvajanje sredstava na nivou od oko 2,4 miliona dolara, kao i 70 dana izgubljene najamnine zbog remonta brodova u procijenjenom iznosu od 700 hiljada dolara, ukazao je komercijalni revizor, koji je  dao  Barskoj plovidbi pozitivno mišljenje na finansijske iskaze za 2023. godinu, ali je skrenuo pažnju na materijalno značajnu neizvjesnost u vezi sa konceptom nastavka poslovanja.

Revizorska kuća TPA Audit&Akauting je konstatovala da državno preduzeće na kraju 2023. godine ima akumulirani gubitak od 12,8 miliona i kratkoročne obaveze veće od kratkoročnih sredstava u iznosu od 7,32 miliona eura. Ukupne kratkoročne obeveze i rezervisanja na kraju prošle godine iznosili su 9,55 miliona.

Društvo je u prošloj godini ostvarilo dobit od 2,15 miliona eura.

– Akumulirana sopstvena novčana sredstva na dan 31.12.2022. godine i ugovorene najamnine u 2023. godini omogućile su nesmetano izmirenje tekućih obaveza iz poslovanja, kao i izmirenje januarske rate kredita Eksim banci u iznosu od 1,8 miliona dolara navedeno je u revizorskom izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze.

Komercijalno angažovanje brodova “Bar i “Budva tokom 2024. godine nastaviće se kroz ugovorni odnos o vremenskom najmu zaključen sa kompanijom Norden Danska, po kojem je Društvo 9. oktobra 2023. godine ugovorilo cijene najma brodova “Bar i “Budva za sljedećih 10 do 12 mjeseci, sa dnevnom najamninom u iznosu od 10.500 dolara prije umanjenja ukupne provizije od pet odsto.

– Predstojeći desetogodišnji remonti brodova “Bar i “Budva, koji će biti izvršeni u toku 2024. godine, zahtijevaće izdvajanje sredstava na nivou od oko 2,4 miliona dolara, kao i 70 dana izgubljene najamnine zbog remonta brodova u procijenjenom iznosu od 700 hiljada dolara. Dodatno, u periodu od dvanaest mjeseci nakon datuma izvještavanja, u julu 2024. i januaru 2025. godine, dospijevaju anuiteti za kredit kod Eksim banke u iznosima od po 1,8 miliona dolara. U slučaju problema sa likvidnošću Društva u periodu realizacije remonta brodova “Bar i “Budva, Društvo planira da se zaduži kod poslovnih banaka na kraći rok do okončanja remonta brodova i njihovog ponovnog aktiviranja navedeno je u izvještaju revizora.

Obaveza Barske plovidbe prema Vladi Crne Gore iznosi 6.000.000 eura. Vlada je 2019. i 2020. godine donijela zaključke po kojima je, na osnovu zahtjeva Društva, obezbijedila nedostajuća sredstva za otplatu 2, 3, 4. i 5. rate kredita prema The export import Bank of China u ukupnom iznosu od 6.000.000 eura. U zaključcima Vlade nije definisan način i rok povraćaja sredstava.

– Društvo je pred Upravnim sudom Crne Gore osporilo zakonitost rješenja Agencije za zaštitu konkurencije po kome je Društvu od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva naloženo da vrati 6.000.000 eura neusklađene državne pomoći. Ovaj postupak je u toku i rukovodstvo Društva očekuje povoljno rješenje ovog spora. Odbor direktora Društva je 12. decembra 2022. godine predao resornom ministarstvu Plan otplate neusklađene državne pomoći sa programom restrukturiranja Barske plovidbe AD Bar i očekuje odgovor od strane resornog ministarstva. Ove okolnosti ukazuju na postojanje materijalno značajne neizvjesnosti koja može da izazove značajnu sumnju u sposobnost Društva da nastavi poslovanje po načelu stalnosti poslovanja. Naše mišljenje nije modifikovano u pogledu ovog pitanja zaključio je revizor u izvještaju, koji je usvojen i na skupštini akcionara Društva.

Ministar pomorstva Filip Radulovića od prošlog novembra, kada je došao na tu poziciju, pominje da Vlada planira spajanje Barske i Crnogorske plovidbe. Odluke u vezi s tim još nijesu donijete.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak