Ilon Mask progovorio i o bitkoinu – Ima li to veze s Trampovom ljubavi prema kriptovalutama?

Milijarder i izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) dosad uglavnom nije javno progovarao o bitkoinu i kriptovalutama nakon dramatičnog pada cijene bitkoina 2022. godine

Ipak, bitkoin se oporavio i premašio čak i rekorde s kraja 2021. godine: cijena je skočila na više od 70.000 dolara po bitkoinu. Sada, nakon šokantnih predviđanja o budućnosti američkog dolara, ekscentrični milijarder Mask prekinuo je dugu šutnju o bitkoinu, rekavši da u njemu vidi “neke dobre stvari.”

“Mislim da bitkoin ima neku vrijednost, možda i neke druge kriptovalute,” rekao je Mask u intervjuu emitovanom na YouTubeu. “Sviđa mi se i dogkoin (dogecoin) jer volim pse i mimove,” dodao je.

Mask je pripomogao rastu cijena bitkoina 2021. godine, povukavši s njim i dogkoin i šire kripto tržište, nakon što je saldu Tesle dodao bitkoine u vrijednosti 1,5 milijardi dolara. Ipak, nakon toga je srušio cijenu bitkoina, najprije povukavši planove da Tesla počne prihvatati bitkoin kao metodu plaćanja, a potom i prodavši većinu bittoina Tesle kako bi 2022. godine osigurao profitabilno tromjesečje.

Tesla još ima 10.000 bitkoina u vrijednosti od gotovo 650 miliona dolara.

Istovremeno, Mask najavljuje čitav niz novosti u svojoj društvenoj platformi X koje bi, vjeruju neki trgovci bitkoinom i drugim kriptovalutama, mogle transformisati tržište, prenosi Forbes Crna Gora.

“Krug će biti zatvoren,” objavio je Mssk na X-u u martu pored slike koja povezuje X sa svojom starom kompanijom za obradu plaćanja koja je prerasla u PayPal.

U aprilu je u govoru u fabrici Tesle Mask najavio da postoji mogućnost da kupci Tesline automobile u budućnosti plaćaju dogkoinom. X, nekad poznat kao Twitter, potiho osigurava licence za prebacivanje novca u SAD-u, a Mask je rekao da ove godine planira “revolucionarizovati” plaćanja.

U maju je negirao izvještaj da je “razgovarao o kriptu” s bivšim američkim predsjednikom i trenutnim republikanskim kandidatom Donaldom Trampom (Donald Trump) (koji je nedavno izjavio da će SAD učiniti svjetskom prijestonicom kriptovaluta, op. FH)

“Poprilično sam siguran da nikad s Trampom nisam razgovarao o kriptu, iako generalno podržavam stvari koje moć prebacuju iz vlasti u ruke naroda, što kripto može učiniti,” napisao je tada Musk na X-u.

 

Podijeli ovaj članak