Ukrajina predložila povećanje poreza zbog finansiranja rata, kritike stigle i iz SAD-a

Vlada Ukrajine najavila je potencijalno povećanje poreza, kako bi i dalje imala mogućnost finansiranja odbrane od agresije Rusije koja je pokrenuta u februaru 2022. godine.

“Rat traje već treću godinu, a vlada čini sve što je moguće da ne poveća poreze za preduzeća. Danas su svi ostali izvori za povećanje finansiranja odbrambenih snaga već iscrpljeni”, rekao je ukrajinski ministar finansija Sergii Marchenko u saopštenju u srijedu.

Međutim, preduzeća su oštro kritikovala nacrt poreskih zakona koji je predstavljen ukrajinskom parlamentu početkom jula.

“Traženje dodatnih prihoda kroz uvođenje novih poreza dodatno će opteretiti preduzeća. U kontekstu ruske agresije i uništenja infrastrukture, smanjenja tržišta i odlaska kadrova, dodatni fiskalni pritisak na ukrajinsko poslovanje čini ekonomsku stabilnost nemogućom”, izjavila je Ukrajinska privredna komora u saopštenju u ponedjeljak.

Pritisak da se ne povećavaju porezi dolazio je i izvan Ukrajine.

“Sjedinjene Američke Države ohrabruju ukrajinsku vladu da poveća prihode prvenstveno reformom carine i borbom protiv sivih tržišta. Takođe, postoji ogroman izvor profita na sivim tržištima cigareta, alkohola ili elektronike koji se može prodavati na velikom tržištu. Zato smo ohrabrivali ukrajinsku vladu da se fokusira na ovo”, rekla je Penny Pritzker, američka specijalna predstavnica za ekonomski oporavak Ukrajine, na brifingu u Kijevu u ponedjeljak.

Izvor: Klix.ba

Podijeli ovaj članak