Raspisan Javni poziv za dodjelu 8,6 miliona eura bespovratnih sredstava građanima

Finansiraće se i termoizolacija na fasadama

Od 01. avgusta, građani Crne Gore mogu da apliciraju za 8,6 miliona eura bespovratnih sredstava za implementaciju mjera energetske efikasnosti u domaćinstvima u Crnoj Gori, poručuju iz Ministarstva energetike (ME).

Od toga, kako su naveli u saopštenju za medije, 7,5 miliona eura je namijenjeno za podršku individualnim stambenim objektima i stambenim jedinicama (stanovima) unutar kolektivnih stambenih objekata, a 1,1 milion eura za termoizolaciju fasada na kolektivnim stambenim zgradama u Opštini Pljevlja.

“Riječ je o najvećem programu ove vrste za građane u Crnoj Gori, a poseban akcenat je stavljen na sjeverne opštine. Tako je za Opštinu Pljevlja pored 1,1 milion eura za termoizolaciju fasada u kolektivnim stambenim zgradama, opredijeljeno i 1,7 miliona eura za podršku individualnim domaćinstvima gdje su posebno obuhvaćene mjere za smanjenje zagađenosti. Iznos od 5,8 miliona eura je obezbijeđen za podršku domaćinstvima u ostalim opštinama u Crnoj Gori”, pojasnili su iz resora Saše Mujovića.

Maksimalni iznos bespovratnih finansijskih sredstava koji se mogu dodijeliti jednom korisniku je 10.000 eura.

“Ovim javnim konkursom predviđena je dodjela bespovratnih finansijskih sredstava za implementaciju jedne ili više mjera na: ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta, ugradnji termoizolacije na međuspratnoj konstrukciji prema negrijanom tavanu ili podrumu, ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije, ugradnji sistema za grijanje na moderne oblike biomase, ugradnji split/multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, ugradnji visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, ugradnji solarnih sistema za zagrijavanje vode, ugradnju fotonaponskog sistema za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe”, pojasnili su iz ME.

Podijeli ovaj članak