Mikavica: Uskoro moguća jedinstvena stopa PDV-a za hotelijere – 15 odsto

lada bi uskoro mogla da uvaži zahtjev privrede i uvede jedinstvenu stopu PDV-a za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, te izdavaoce smještaja od 15 odsto, kako je predloženo Fiskalnom strategijom, ili odloži primjenu.

To je Radiju Crne Gore saopštio predsjednik Unije poslodavaca Slobodan Mikavica, nakon razgovora privrednika sa premijerom Milojkom Spajićem.

Ističe i da Crna Gora nakon više od tri decenije dobija reformski program koji će poboljšati status zaposlenih, ali i uvažiti interese poslodavaca. Kaže i da će se nakon analize u obračunu zarada po Programu „Evropa sad 2“ sa socijalnim partnerima razgovarati o povećanju obračunske vrijednosti koeficijenta, od kojeg zavisi iznos toplog obroka, regresa, dnevnica, jubilarnih nagrada.

Vlada je u Fiskalnu strategiju ugradila sugestije poslodavaca, pa je minimalna zarada korigovana sa 700 na stotinu manje za srednjoškolce, odnosno za visokoškolce na 800 eura. Na taj način, kaže Mikavica, zaštićena su mala i mirko preduzeća, prvenstveno na sjeveru države.

“Dobro je što su predstavnici Vlade uvažili ovu primjedbu i što je na ovaj način napravljena jedna mnogo realnija situacija. Nesporno je da centralni i južni dio Crne Gore već odavno isplaćuje zarade veće od minimalnih 450 eura i ovo je praktično za njih samo neka formalizacija postojećeg stanja”, ocijenio je Mikavica.

Razgovaralo se sa premijerom, kaže Mikavica, o jedinstvenoj stopi PDV-a od 15 odsto za ugostiteljstvo i hotelijerstvo, te izdavaoce smještaja. Sugestija poslodavaca bila je jasna da se prije usvajanja Fiskalne strategije preispita to rješenje.

“Naša sugestija je da se zadrži jedinstvena stopa PDV-a, ali da ona bude nešto blaža ili da se odloži njena primjena za početak 2026. jer mnogi u tom sektoru još se nijesu oporavili od posljedica koje je donio covid. Varijanta je i da ide postepeno povećanje, odnosno usaglašavanje te poreske stope”, poručio je Mikavica.

Navodi i koja stopa poreza bi bila prihvatljiva za sektor usluga.

“Mi smo se vodili uporednim situacijama koje imamo prije svega na Mediteranu gdje se ona kreće oko 10 odsto. I to nas je negdje rukovodilo da to negdje bude polazna osnova. Nadamo se da će ona biti smanjena sa predloženih 15 odsto”, optimističan je predsjednik UPCG.

Neophodno je, poručuje on, mijenjati obračunsku vrijednost koeficijenta koji je od 2010. godine 90 eura u bruto iznosu, a na osnovu čega se obračunavaju topli obrok, regres, jubilarne nagrade, dnevnice za službena putovanja. O tome će se, na čemu već duže insistiraju u Uniji slobodnih sindikata, razgovarati nakon analize sprovođenja novog načina obračuna zarada po Programu “Evropa sad 2”.

“I da se kroz socijalni dijalog, kroz dogovor napravi novo usklađivanje obračunske vrijednosti visine koeficijenta”, kazao je Mikavica.

Predsjednik Unije poslodavaca zaključuje da su Fiskalna strategija i Program “Evropa sad 2” reformski programi koji donose boljitak za zaposlene, ali i da uvažavaju pozicije i interes privrede. U budućnosti očekuje i odgovor na više inicijativa koje su uputili Vladi radi uklanjanja poslovnih barijera. Konkretno o proceduri zapošljavanja stranaca, pa bi već od septembra mogla biti na snazi elektronska viza, odnosno prijavljivanje. Pozdravljaju u Uniji i tranformaciju IRF-a u Razvojnu banku, što će obezbjediti bolju poziciju privredi za zaduživanje po povoljnijim uslovima uz državne garancije. Očekuju i poboljšanje nakon digitalizacije Zavoda za zapošljavanje, javne uprave, te nastavak aktivnih mjera kako bi se spriječile zloupotrebe bolovanja.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak