Da li je “karta šanse” urodila plodom u Njemačkoj? Zaposleni ne propuštaju nove mogućnosti

Prema informacijama, Savezno ministarstvo vanjskih poslova izdalo je više od 157.000 viza za potrebe zapošljavanja u cijeloj 2023. godini, od čega je 79.000 viza otišlo kvalifikovanim radnicima.

Novi zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika ima za cilj da privuče više kvalifikovanih radnika iz zemalja koje nisu članice EU-a u Njemačku, što je i te kako značajno za radnike sa Balkana. Blagi porast može se vidjeti u barem jednoj grupi.

U prvoj polovini ove godine Ministarstvo vanjskih poslova izdalo je više od 80.000 viza za ljude koji žele da rade u Njemačkoj. Otprilike polovina njih, preko 40.000, su kvalifikovani radnici.

Za poređenje: u istom periodu prošle godine izdano je oko 37.000 viza za kvalifikovane radnike.

Prema informacijama, Savezno ministarstvo vanjskih poslova izdalo je više od 157.000 viza za potrebe zapošljavanja u cijeloj 2023. godini, od čega je 79.000 viza otišlo kvalifikovanim radnicima.

Tzv. kartica prilike, koja je uvedena 1. juna, još nije imala većeg uticaja na broj radnika migranata. Do sada je izdato skoro 200 viza po ovoj pravnoj osnovi, navodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Preduslov za karticu prilike je najmanje dvije godine stručnog obrazovanja koje je državno priznato u zemlji zaposlenja ili odgovarajuća univerzitetska diploma, kao i poznavanje njemačkog ili engleskog jezika. U zavisnosti od nivoa jezika, profesionalnog iskustva, godina i povezanosti sa Njemačkom, zainteresovane strane dobijaju poene koji im daju pravo na tzv. karticu prilike.

Postoje i poeni za kvalifikacije u deficitarnim zanimanjima. Svako ko ima dovoljan broj poena može doći u Njemačku i onda ima godinu dana da traži stalni posao. Pod određenim uslovima moguće je jednokratno produženje za dvije godine.

Rad bez prethodnih postupaka priznavanja

Njemačka od 2020. ima zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika kako bi podstakla priliv kvalifikovanih radnika. U novembru 2023. na snagu je stupio prvi dio reforme ovog zakona o kojem je odlučila semafor koalicija. Iznad svega, uključivao je pojednostavljenja za “EU plavu kartu” i za priznate kvalifikovane radnike.

Od marta, kvalifikovani radnici s diplomom i profesionalnim iskustvom mogu ući i raditi u Njemačkoj bez prethodnog postupka priznavanja. Dakle, ne moraju imati nikakvu obuku koja je priznata u Njemačkoj, ali moraju imati ponudu za posao s bruto godišnjom platom od najmanje 40.770 eura – ako je poslodavac vezan kolektivnim ugovorima, primanja u skladu s dovoljan je kolektivni ugovor, prenosi Fenix.

Digitalizacija procesa izdavanja viza

Od 1. juna proširene su i mogućnosti za dolazak radnika iz država Zapadnog Balkana u Njemačku na posao.

Slobodno kretanje radnika daje građanima iz zemalja EU pravo na slobodan izbor mjesta rada unutar Evropske unije.

Koliko ljudi iz zemalja koje nisu dio EU dolazi raditi u Njemačku zavisi i od toga koliko im je teško podnijeti zahtjev za vizu i koliko dugo kandidati moraju čekati na termin u njemačkom predstavništvu u inostranstvu. Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da će vize za kvalifikovane radnike biti obrađene s prioritetom.

Nacionalni proces izdavanja viza trebao bi biti u potpunosti digitalizovan do 1. januara 2025.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak