Apsolutni lideri na tržištu sa rekordnim rastom prihoda i profita

Kompanija M:tel, iako je najmlađi operator, apsolutni je lider na tržištu telekomunikacija, poručio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor M:tela Zoran Milovanović. On je istakao da je u prvoj polovini godine kompanija ostvarila istorijski rezultat i podsjetio da su prošle godine imali rekordan rast prihoda i profita.

Kompanija M:tel 17 godina posluje u Crnoj Gori. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovom periodu i sadašnjom tržišnom pozicijom kompanije?

Zvanični podaci o broju korisnika na kraju juna mjeseca tekuće godine pokazuju da je kompanija M:tel ostvarila istorijski rezultat sa tržišnim učešćem od 40,19 odsto sa čak 551.900 mobilnih korisnika. Iza ovog broja nalaze se godine predanog rada, vizije, posvećenosti i kontinuirane brige o korisnicima. Povjerenje koje imamo danas svjedok je truda, kreativnosti, inovativnosti i spremnosti M:tela, da uvijek odgovori potrebama korisnika i što je najvažnije da te potrebe na vrijeme prepozna. Biti najmlađi operator sa ovolikim tržišnim učešćem je, mogu slobodno reći, podvig. Podaci o broju korisnika, koji iz dana u dan raste, raduju nas ali isto tako obavezuju, stoga će kompanija na čijem sam čelu nastaviti da diktira trendove, inovira, investira, kako bi korisnicima olakšala i uljepšala život. Polovinu godine završavamo kao apsolutni lideri, u kablovskim uslugama smo takođe na prvom mjestu sa tržišnim učešćem od 41,41 odsto, a M:tel je na prvom mjestu i po broju internet korisnika sa učešćem od 44,11 odsto.

Koliko nam građani vjeruju pokazuje i broj korisnika naše self-care aplikacije i sa ponosom ističem da imamo preko 200.000 aktivnih korisnika. Nedavno je završena i nagradna igra, za korisnike “Moj M:tel aplikacije gdje smo podijelili preko hiljadu vrijednih nagrada, telefona, vaučera za kupovinu, resursa, a najsrećnijeg korisnika nagradili smo luksuznim automobilom. Bili smo i ostali kompanija kojoj građani vjeruju.

Nedavno ste uradili promociju 5G mreže. Stoje do sada kompanija M:tel uradila na pokretanju i razvoju 5G mreže i koji su naredni koraci u njenom razvoju?

Upravo je promocija 5G mreže pokazala da idemo hrabro i smjelo u novu budućnost koja za naše korisnike pruža pregršt novih ali i jednakih mogućnosti. Na događaju, prvom ovog tipa u Crnoj Gori i regionu, okupili smo građane na tri trga u Podgorici, Baru i Nikšiću i omogućili im testiranje brzine ali i prezentaciju velikih mogućnosti koje pruža peta generacija mobilne mreže. Premijerno građani su mogli da prisustvuju revolucionarnom koncertu, u Podgorici je priređen nastup DJ-a, za Barane je organizovan nastup saksofoniste dok je u Nikšiću promocija mreže održana uz zvuke violine. Hologramski, instrument sa jednog trga prenošen je u realnom vremenu na druge dvije lokacije, tako da su građani Crne Gore na bilo kojoj od te tri lokacije da su se nalazili mogli da u potpunosti dožive atmosferu iz druga dva grada i vide dio onoga što pruža 5G mreža. Tekuća godina će biti godina velikih djela, što smo do sada pokazali ali i najvećih ulaganj a imajući u vidu ekpanziju mreže. 5G mreža nije samo brzina prenosa podataka, ona predstavlja vrata potpuno nove budućnosti kako za građane tako i za kompletan biznis sektor, mogućnost umrežavanja velikogbroja uređaja, kvalitetnog i brzog prenosa podataka između mašina, zatim u edukaciji, transportu… Kao nosioci tehnološke revolucije u Crnoj Gori, imamo velike zadatke kojima ćemo, siguran sam, odgovoriti kvalitetno. Očekujem da ostanemo lider, ne samo po broju korisnika mobilne i kablovske mreže, već i lideri u inovacijama.

Pripremamo još projekata sa AI u digitalnoj sferi koji će biti jako interesantni za crnogorsko društvo.

Kakve poslovne rezultate očekujete do kraja godine, da li će biti na nivou prošlogodišnjih?

Kompanija M:tel ostvarila je tokom prošle godine rekordan rast prihoda i profita. Profit je porastao u odnosu na2022. godinu skoro šest puta na kraju prošle godine iznosio je 28,47 miliona eura. U 2023. godini prihodovali smo čak 111,5 miliona eura što je povećanje od 36 odsto u odnosu na2022. godinu, kada su prihodi iznosili 81,62 miliona eura. Prihodi od prodaje M:tela iznose 79,1 milion eura. EBITDA za prošlu godinu iznosi 61,18 miliona eura. Tekuća godina je godina velikih izazova ali i velikih djela i isto tako, mogu slobodno reći, i velikih rezultata. Naš cilj je bio i uvijek će biti zadovoljan korisnik.

Da li se i u narednom periodu može očekivati pojačana briga M:tela za širu društvenu zajednicu, sa obzirom na to daje kompanija po tome što veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju?

Nemjerljiv doprinos društvenoj zajednici kompanija M:tel dala je otvaranjem Digitane fabrike, gdje se edukuje i okuplja ne samo startap zajednica već cijela država. Ponosni smo jer je i Vlada Crne Gore prepoznala doprinos koji dajemo društvenoj zajednici, tako da u saradnji sa Ministarstvom javne uprave održavamo Digitalnu akademiju, program koji podrazumijeva edukaciju građana o benefitima korišćenja digitalnih vještina i digitalnih alata. Edukacija je počela sa zaposlenima u javnoj upravi a nastavlja se sa edukacijom učenika i studenata kao i ranj ivih grupa. Kompanija M:tel podržavala je i podržavaće projekte od državnog značaja, naročito u medicini, obrazovanju, kulturi i sportu. O tome svjedoči i projekat Telemedicina, zatim radionice Siguran Net, gdje zaposleni u M:telu edukuju učenike o bezbjednosti na internetu. Ovog ljeta odlučili smo da obradujemo građane Crne Gore, pa smo sa kompanijom “Stars events and more i Opštinom Tivat organizovali veliki koncert svjetski poznate umjetnice Yasmin Levy, na tivatskom trgu Pine. Kompanija M:tel podržala je i ovogodišnje okupljanje dijaspore u Plavu i Gusinju. Pred nama su veliki projekti, pa mogu slobodno reći da ovo ljeto protiče u znaku kompanije M:tel.

EDUKACIJA

Nedavno|e potpisan memorandum kompanije M:tel i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Što je predviđeno tim memorandumom?

Memorandumom je predviđena organizacija edukativnih radionica o sigurnosti djece na internetu, koju je kompanija M:tel počela prije nekoliko mjeseci. To će biti prioritet u narednom periodu, kako bi učenici svih škola u Crnoj Gori mogli da koriste potpuno bezbjedno prednosti koje pružaju moderne tehnologije u obrazovanju. SaradnjaMinistarstva prosvjete, nauke i inovacija i kompanije M:tel obuhvata organizovanje besplatnih edukativnih radionica u prostorijama naše Digitalne fabrike. Učenike osnovnih i srednjih škola ćemo učiti o 3D štampi i 3D modelovanju, zatim robotici i programiranju. Upravo je zato kompanija M:tel prije šest godina i otvorila Digitalnu fabriku prvi HUB u ovom dijelu Balkana, kako bi svim građanima pružili mogućnosti kvalitetne edukacije. Vrata naše fabrike biće otvorena za sve one koji žele da inoviraju i da kreiraju. Memorandumom je predviđena i organizacija startap akademija, kao i organizovanje takmičenja učenika srednjih škola u razvijanju aplikacija. Podsjećam, kompanija M:tel donirala je setove robota za pet osnovnih škola kako bi učestvovali na takmičenju o robotici. Ovo je drugi Memorandum koji je kompanija M:tel potpisala sa Ministartvom prosvjete, prvi je bio 2015. godine i njime je predviđeno da M:tel obezbjeđuje besplatan internet za sve škole u Crnoj Gori do 2025. godine. Sa posebnim zadovoljstvom najavljujem da će Digitalna fabrika biti domaćin Regionalnog APP konkursa, gdje će učestvovati kreatori aplikacija iz srednjih škola iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak