Ako Tramp dođe ponovo na vlast, Air Force One će biti u bojama američke zastave

Dva nova aviona VC-25B Air Force One (bazirana na Boeingu 747-8i), su planirana za isporuku 2026. i 2027. godine, pa bi njihov dolazak mogao da se poklopi sa mandatom sljedećeg izabranog predsjednika.

“Model je bio na stolu za kafu u Ovalnoj kancelariji i često ga je pokazivao stranim i domaćim posjetiocima. Mislio je da taj dizajn bolje predstavlja Ameriku i simbolizuje snagu, crvenu, bijelu i plavu”, prenosi Simple Flying.

Dva nova aviona VC-25B Air Force One (bazirana na Boeingu 747-8i), su planirana za isporuku 2026. i 2027. godine, pa bi njihov dolazak mogao da se poklopi sa mandatom sljedećeg izabranog predsednika. Trenutno, avioni su predviđeni da dobiju klasičnu šemu svjetloplave i bijele boje – baziranu na dizajnu Rejmonda Levija – koja je u upotrebi od 1960-ih.

Avion Donalda TrampaFoto: Profimedia/The Image Direct

Međutim, još uvijek ima vremena da se promijeni šema boja za ovaj program, koji već kasni, iako bi to vjerovatno dovelo do dodatnih kašnjenja zbog neophodnih inženjerskih promjena. Kombinacija crvene, bijele i plave boje bila bi slična onoj na Trampovom privatnom Boeingu 757, koji je nazvan “Trump Force One”.

Kada je Bajdenova administracija otkazala Trampove planove za novu šemu boja, naveli su visoke troškove, posebno zbog dominantne tamnoplave boje na donjem dijelu aviona. Kako tamnije boje apsorbuju više toplote, to može biti problematično za regulaciju temperature, posebno na tako velikom avionu sa mnogo sistema.

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) je sprovelo termalne testove i navelo da bi takva šema boja zahtijevala dodatna testiranja od strane Federalne uprave za avijaciju (FAA) „zbog povećane toplote u određenim okruženjima.“ Kao rezultat toga, naizgled jednostavna promjena boje dovela bi do skupih inženjerskih izmena i vjerovatno bi izazvala dodatna kašnjenja u programu koji već kasni.

Donald Tramp, Melanija TrampFoto: Tanjug/AP

Štaviše, s obzirom na to da je upravo Tramp 2018. izdejstvovao u direktrnim pregovorima sa menadžmentom Boeinga da cijena novih Air Force One bude fiksna u vrijednosti od 3,9 milijardi dolara, troškovi svih ovih promena bi pali na Boeingov teret.

U ovom trenutku projekat je već dvije milijarde dolara “u crvenom”, a odlazeći direktor Boeinga Dejv Kalhun nazvao je ugovor o fiksnoj cijeni velikom greškom još 2022. godine, pri čemu je program pretrpio razne poteškoće, kao što su bankroti izvođača i problemi u lancu snabdijevanja.

Izvor: aero.telegraf.rs

Podijeli ovaj članak