Ojačati vlasništvo države u njenim preduzećima

Ministarstvo finansija planira da usvoji strateški dokument kojim želi sprovesti reformu u sektoru državnih preduzeća, unaprijediti transparentnost, ojačati vlasništvo države, profesionalizaciju upravnih i nadzornih odbora, kao i administrativnih kapaciteta državne uprave koji se bave nadzorom državnih preduzeća i ocjenom njihovog poslovanja.

“Jasno definisanje vlasničke politike i donošenje strateškog dokumenta za upravljanje biće prvi put usvojeni u Crnoj Gori i predstavljaće akt(e)” navodi se u Analizi regulatornog i institucionalnog okvira za poslovanje javnih preduzeća i privrednih društava u većinskom vlasništvu države koju je objavilo Ministarstvo finansija.

Kako je objašnjeno u dokumentu, to će biti akt(i) koji pružaju stratešku viziju i smjernice u vezi sa ciljevima vlasničkog upravljanja privrednim subjektima, kao i principima korporativnog upravljanja i nadzora u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom.

“Posvećenost Vlade Crne Gore ovom reformskom procesu sprovešće se kroz održivo i efikasno upravljanje svim državnim preduzećima kako bi se dostigao strateški cilj tj. povećanje korisnosti od državnog vlasništva za građanke i građane”, navodi se u zaključku dokumenta.

Za dostizanje realizacije strateškog cilja, identifikovano je nekoliko operativnih ciljeva. Kao prvi navodi se efikasno i efektivno vršenje vlasničke funkcije.

“Uspostavljanje jedinstvenog okvira vlasništva i upravljanja za sva državna preduzeća omogućiće centralizaciju odgovornosti i nadležnosti države po pitanju vlasništva, što je u najvećem broju zemalja već uvedeni standard. Na ovaj način uspostaviće se, veoma važno, nezavisno i efikasno vršenje vlasničke funkcije, na način što će se kroz jedinstveni pristup omogućiti postavljanje ciljeva, mjerenje i praćenje učinka sa visokim kvalitetom izvještavanja”, navodi se u Analizi.

Cilj je i uspostavljanje, razvoj i unapređenje korporativnog upravljanja u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom u svim državnim preduzećima.

U ovom segmentu planira se raditi na donošenju strateškog dokumenta za korporativno upravljanje u sektoru državnih preduzeća i uspostavljanje jasnih zakonskih i transparentnih procedura za izbor članova odbora direktora kojima će se, kako se navodi u dokumentu, zahtijevati da upravljačka tijela i izvršni menadžmet imaju kompetencije i da budu nezavisni kako bi adekvatno štitili interese kompanije.

“Podizanjem standarda korporativnog upravljanja doprinosi se poštovanju principa odgovornosti, nezavisnosti, efikasnosti i transparentnosti u poslovanju državnih preduzeća. Snažna orijentacija na ostvarenej rezultata i visok nivo odgovornosti, nameću i obavezu uspostavljanja funkcije upravljanja rizicima, koju je, uz objelodanjivanje informacija od značaja za državna preduzeća, potrebno dalje jačati u praksi”, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija.

Kao treći operativni cilj koji treba da doprinese ostvarivanju strateškog cilja navedeno je i jačanje nadzora nad radom sektora državnih preduzeća.

“Realizacijom navedenog, omogućava se sveobuhvatni nadzor nad svim privrednim subjektima kroz jačanje kapaciteta za identifikovanje, procjenu, monitoring i izvještavanje o fiskalnim rizicima, kao i ostale vrste nadzora koje sprovode resorna ministarstva. Uspostavljanje jasnih linija izvještavanja sa precizno utvrđenim rokovima izvještavanja će omogućiti redovno praćenje poslovanje sektora državnih preduzeća i pravovremeno reagovanje na potencijalne rizike koji proizilaze iz njihovog poslovanja”, navodi se u zaključcima Analize, prenosi RTCG.

Podijeli ovaj članak