INA imala dobit od 44,7 miliona eura, što je pad od 39 odsto na godišnjem nivou

INA GRUPA je u prvom polugodištu 2024. godine ostvarila 44,7 miliona eura dobiti koja pripada vlasnicima kompanije, što je 28,4 miliona eura ili 39 posto manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2023. godine, navodi se u finansijskom izvještaju energetske kompanije.

Uprkos stabilnosti cijena nafte, značajan pad cijena plina uticao je na ukupni rezultat INA Grupe u prvoj polovini 2024. godine. EBITDA je niža za 16 odsto, međutim, CCS EBITDA bez jednokratnih stavki ostaje jaka na nivou od 159 miliona eura i samo je tri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, objavila je Ina.

Neto prihod od prodaje iznosio je 1,74 milijarde eura, što je četiri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupna kapitalna ulaganja iznosila su 160 milona eura i povećana su u odnosu na prvu polovinu 2024. godine. Najvažniji strateški projekt Ine, dogradnja Rafinerije nafte Rijeka, dostigao je 89 odsto ukupnog završetka, saopštili su iz te kompanije.

Kako navode, u djelatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, u skladu sa prirodnim padom, proizvodnja je manja za sedam odsto u odnosu na prvu polovinu prošle godine, iako je proizvodnja nafte u Egiptu ostala stabilna uz dodatni doprinos gas i kondenzat.

Rezultat rafinerijskih i marketinških aktivnosti, uključujući korisničku podršku i maloprodaju, poboljšan je uglavnom zahvaljujući pozitivnim tržišnim trendovima i boljim veleprodajnim maržama.

Istovremeno, prodaja u segmentu usluga korisnicima i maloprodaji povećana je za osam posto u odnosu na prvu polovinu 2023. godine, zbog veće realizacije na ključnim tržištima. Pored povećane prodaje goriva, marža koja se ne odnosi na gorivo nastavila je rasti s povećanjem od 37 odsto, navodi se u saopštenju.

Hina.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak