Farabi: Sjajne vijesti, završen oporavak avio industrije; 43 uzastopna mjeseca rasta na Aerodromu Tirana

Sjajne vijesti za avio industriju, jer je put ka potpunom oporavku iz 2019. godine konačno završen… i izuzetne vijesti za Međunarodni aerodrom Tirana, koji je sada zabilježio 43 uzastopna mjeseca snažnog rasta – kazao je Pjervitorio Farabi glavni operativni direktor (COO) i odgovorni menadžer Međunarodnog aerodrome u Tirani (TIA), komentarišići vijesti o oporavku avio industrije, i putničkog saobraćaja koji se na evropskim aerodromima vratio na nivoe prije kovida, u prvoj polovini 2024.

Aerodrom Tirana (TIA) na prvom je mjestu po rastu u kategoriji srednjih aerodroma, na listama Međunarodnog vijeća aerodroma Evrope,  sa stopom rasta broja putnika od čak 239 odsto u odnosu na 2019, što je najveća stopa rasta u svim kategorijama aerodroma.

-Čestitke takođe mojim prijateljima iz aerodroma u Rimu, Istanbulu, Kataniji, Milanu, Atini, Airgestu SpA, aerodromu u Peruđi… za njihove sjajne rezultate – kazao je Farabi, na svom LinkedInu, a zahvalio se i Albanskoj upravi za civilno vazduhoplovstvo ALBCONTROL SH.A. i svim njihovim avionskim partnerima za njihovu stalnu podršku i posvećenost.

Međunarodno vijeće aerodroma Evrope objavilo je juče da se putnički saobraćaj na evropskim aerodromima vratio se na nivoe prije kovida u prvoj polovini godine. Ali udruženje je  ipak upozorilo da je oporavak neujednačen, s gotovo pola evropskih aerodroma još ispod nivoa prije pandemije, prenose Nezavisne novine.

Promet putnika porastao je devet odsto u prvih šest mjeseci u poređenju s istim periodom prošle godine, prema Airports Council International Europe. Obim je bio devet odsto veći nego u istom periodu prošle godine, podigavši ​​ga na 0,4 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019. godine, godinu prije izbijanja koronavirusa koji je paralizovao privrede i avioindustriju.

“Budući da je ukupni putnički saobraćaj konačno prešao nivo iz 2019. tokom punih šest mjeseci, naša je industrija sada prošla najgori period”, rekao je glavni direktor ACI Europe, Olivier Jankovec.

Međunarodni saobraćaj bio je glavni pokretač rasta ove godine, porastao je 10,3 odsto u prvom polugodištu u poređenju s istim periodom prošle godine. Domaći saobraćaj veći je 4,2 odsto. „Brojke “konačno” potvrđuju potpuni oporavak industrije aerodroma od pandemije Covid-19”, navodi se u saopštenju ACI Europe.

 

 

Podijeli ovaj članak