CUP: Nedopustive izmjene Zakona o radu bez učešća poslodavaca, izigrava se Socijalni dijalog

Izmjene Zakona o radu bez konsultacija i razgovora sa predstavnicima poslodavaca grubo je kršenje principa socijalnog dijaloga. Jednostrane izmjene koje nijesu plod dogovora, a ozbiljno zadiru u prava poslodavaca mogu se samo negativno odraziti kako na poslovni ambijent tako i na dostignuti nivo povjerenja, saopšteno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca.

Zakon o radu je, dodaju, potrebno mijenjati, ali uz dijalog i uvažavanje iskustava, stavova i mišljenja poslodavaca.

“Ministarstvo rada i socijalnog dijaloga u svom novom nazivu afirmiše ovaj institut, ali ga ne realizuje u praksi. Već više mjeseci se čekaju izmjene Zakona o radu koje treba, izmedju ostalog, da unaprijede uslove za rad poslodavačkih organizacija i tako afirmišu konkurenciju i u toj oblasti. Ali dok ministarstvo iskazuje nedopustivu nesposobnost i samovolju da zakon ne bude usvojen nakon završene javne rasprave tako neke od ključnih odredbi zakona o radu, kao što je ova, se mijenjaju mimo Ministarstva rada i socijalnih partnera i time ozbiljno ponižavaju kako socijalni dijalog tako i uloga i pozicija Ministarstva u njemu”, naveli su iz CUP.

S tim u vezi, CUP je pozvao ministarku Nišić da ispuni zakonsku obavezu i pošalje u skupštinsku procedure izmjene Zakona o radu koje su usaglašene nakon javne rasprave i time započne reformu socijalnog dijaloga i položaja poslodavaca.

“Samo takvim pristupom možemo graditi povjerenje, držeći se dogovorenog. Nedopustivo je da nakon tri mjeseca od završetka javne rasprave izmjene zakona ”leže” u vladinim fiokama, a odredbe Zakona o radu se mijenjaju inicijativom poslanika mimo stava poslodavaca kao socijalnih partnera i mimo  vođenja socijalnog dijaloga kao obaveznog instituta o svim temama koje su od značaja za poslodavce, a Zakon o radu svakako je jedna od najznačajnijih. Ovo se upravo dešava jer je institut Socijalnog savjeta izgubio legitimitet u dijelu predstavljanja poslodavaca. Ako ministarska Nišić misli da je socijalni dijalog sa poslodavcima dovoljan samo u formi ali ne i u suštinskim temama i ne sa predstavnicima najvećeg dijela privrede onda će brzo shvatiti da je na pogrešnom putu”, kaljučuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak