Saobraćaj na evropskim aerodromima vraća se na nivo prije pandemije korone

Putnički saobraćaj na evropskim aerodromima vratio se na nivoe prije covida u prvoj polovini godine te je ovaj sektor konačno “okrenuo glavu” pandemijskoj krizi, objavilo je danas Međunarodno vijeće aerodroma Evrope.

Ali udruženje je upozorilo da je oporavak neujednačen, s gotovo pola evropskih aerodroma još uvijek ispod nivo prije pandemije.

Promet putnika porastao je devet odsto u prvih šest mjeseci 2024. u poređenju s istim razdobljem prošle godine, prema Airports Council International Europe.

Obim je bio devet odsto veći nego u istom razdoblju prošle godine, podigavši ​​ga na 0,4 odsto u odnosu na prvu polovinu 2019., godinu prije izbijanja koronavirusa koji je paralizirao privrede i avioindustriju.

“Budući da je ukupni putnički saobraćaj konačno prešao nivo iz 2019. tokom punih šest mjeseci, naša je industrija sada prošla najgori period”, rekao je glavni direktor ACI Europe Olivier Jankovec, prenosi AFP.

Međunarodni saobraćaj bio je glavni pokretač rasta ove godine, porastao je za 10,3 odsto u prvom polugodištu u poređenju s istim razdobljem prošle godine. Domaći saobraćaj veći je za 4,2 odsto.

Brojke “konačno” potvrđuju “potpuni oporavak industrije aerodroma od pandemije Covid-19”, stoji u saopštenju ACI Europe, prenosi CdM.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak