Poslanici stopirali Fond “Stan za sve”, građani neće kupovati stan po duplo povoljnijim cijenama

Skupština Crne Gore nije prihvatila Prijedlog zakona o Fondu Stan za sve, kojim će se građanima omogućiti da stan kupe po cijeni od 900 eura po metru kvadratnom.

Prilikom glasanja Prijedloga zakona u načelu glasalo je 57 poslanika, za su bila 22 poslanika, a 35 uzdržano.

Prethodno, poslanik GP URA Miloš Konatar saopštio je da, ako kolege iz Bošnjačke stranke i Demokrate podrže zakon (kao što su na odboru), Zakon će biti usvojen.

„Svakako, objavićemo listu glasanja svih poslanika, kako bi građani Crne Gore sve vidjeli“, napisao je Konatar na platformi X.

Ta inicijativa potekla je od Građanskog pokreta URA, a poslanica te partije Ana Novaković Đurović, kazala je ranije da će građanima biti omogućeno da po duplo povoljnijim cijenama koje su sada na tržištu nekretnina kupe stan.

– Formiraće se državni fond sa početnim kapitalom od 20 miliona eura, iz kojeg će država graditi stanove na opštinskom i državnom zemljištu po principu “projektuj i izgrad”’. Država bi stanove izvođaču radova isplatila nakon tehničkog prijema, a građani će biti u prilici da te stanove plate po cijeni od 900 eura po kvadratu, dakle po cijeni izgradnje – objasnila je Novaković Đurović.

Država, kako je naglasila, neće zarađivati od prodaje stanova, jer će cijena prodaje biti ista kao cijena izgradnje, a kada je u pitanju komunalno opremanje, ono će biti predmetom dogovora i ugovora između države i lokalnih samouprava.

– Građani će moći ove stanove da koriste kao kolateral, odnosno moći će na njih da stave hipoteku prilikom apliciranja za kredite kod komercijalnih banaka, jer smo svjesni da će vjerovatno najveći broj građana na taj način riješiti stambeno pitanje – rekla je Novaković Đurović na konferenciji za medije kada su predstavili ovaj projekat.

Pravo apliciranja imaće, prije svega, podstanari i građani koji nemaju stan u svom vlasništvu, a akcenat je stavljen i na određene ciljne grupe, posebno mlade bračne parove do 35 godina, osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja i porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju.

– Usvajanjem ovog zakona i primjenom programa Stan za sve, građani bi plaćali 750 eura manje iznos cijene po kvadratu, u odnosu na ono što je sada tržišna cijena – navela je Novaković Đurović.

Podijeli ovaj članak