Jorgovanka Tabaković ponovo izabrana za guvernerku Narodne banke Srbije

Skupština Srbije izabrala je ponovo Jorgovanku Tabaković za guvernerku Narodne banke Srbije. Tabakovićevu je za novi mandat od šest godina predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obrazloženju za reizbog Jorgovanke Tabaković za guvernerku se navodi da su kao najvažniji razlozi uzeti u obzir rezultati koje je ostvarila u postizanju ciljeva i obavljanju funkcija u prethodnom periodu, naročito doprinos uspješnoj koordinaciji fiskalne i monetarne politike i postizanje makroekonoske stabilizacije zajedno sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama.

Jorgovanka Tabaković je rođena 21. marta 1960. godine u Vučitrnu. Od 1981. do 1989. godine radila je kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini. Magistrirala je 1999. godine na temu „Reforma bankarskog sistema Jugoslavije” na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. godine podnijela je prijavu doktorske disertacije pod nazivom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primjeru Republike Srbije”. Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011. godine. Od avgusta 2012. obavlja funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Narodna skupština Republike Srbije u junu 2018. godine izabrala je na mjesto guvernerke u novom šestogodišnjem mandatu od avgusta 2018, i to na prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Skupština Srbije je danas izabrala ponovo Željka Jovića za viceguvernera NBS.

Podijeli ovaj članak