Booking mora da plati preko 400 miliona eura kazne

​Španski nadzornik tržišne konkurencije CNMC naložio je platformi za online rezervaciju smještaja Booking da plati kaznu od 413 miliona eura zbog iskorištavanja svoje dominantne pozicije na tržištu u proteklih pet godina.

Riječ je o najvišoj kazni koju je ikada izdao CNMC, javlja francuska novinska agencija “AFP”.

Kako je CNMC napisao u saopštenju za javnost, poslovna praksa platforme Booking nanijela je štetu hotelima u Španiji i drugim online pružaocima usluga koji se takmiče s ovom platformom.

“Njegovi uslovi poslovanja stvaraju nepravednu neravnotežu u poslovnim odnosima s hotelima u Španiji”, napisali su.

Prema nalazima nadzornika tržišne konkurencije, boljim pozicioniranjem hotela s više rezervacija na platformi “Booking.com” drugim ponuđačima onemogućen je ulazak na tržište ili širenje.

Tržišni udio Bukinga u Španiji, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu, u posmatranom je periodu iznosio između 70 i 90 odsto, prema podacima CNMC-a koje je sažeo “AFP”.

U maju ove godine Evropska komisija uvrstila je Booking na popis digitalnih kompanija za koje vrijede posebna pravila u EU. Njegova matična kompanija Booking Holdings, sa sjedištem u SAD, stoga mora u roku od šest mjeseci da osigura usklađenost rada online platforme s novim pravilima iz Zakona o digitalnim uslugama, prenosi “b92”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak