Udruženje izdavača i knjižara: Povećanje PDV-a smanjilo bi prisutnost knjiga

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore Radomir Uljarević apeluje na Vladu Crne Gore da ne usvoji najavljene predloge jer bi povećanje PDV-a na knjigu, nesumnjivo imalo dalekosežne negativne posljedice na kulturu čitanja, obrazovanje i dostupnost knjiga u našoj zemlji.

Nacrtom Fiskalne strategije predviđeno je povećanje stope PDV-a sa sedam na 15 odsto na knjige i dnevnu i periodičnu štampu, iako je ona u većini država, kada su u pitanju proizvodi od kulturnog i javnog interesa, najniža ili nulta.

“U vremenu kada je knjiga već ugrožena rastućom upotrebom mobilnih telefona i digitalnih medija, dodatno povećanje PDV-a bi smanjilo prisutnost knjiga u njihovom tradicionalnom obliku, a knjige su od suštinske važnosti za očuvanje kulture i obrazovanja. Crna Gora, kao mala zemlja sa bogatom, ali ranjivom kulturnom baštinom, treba da ulaže napore u promociju čitanja i dostupnost knjiga, a ne da uvodi mjere koje će ih učiniti manje dostupnim”, kazao je Uljarević.
Standardi u vezi sa PDV-om na knjige, kako navodi, variraju među različitim zemljama.

“Ali u većini evropskih zemalja, knjige su oporezovane sniženom stopom PDV-a, koja je niža od standardne stope PDV-a. Ove snižene stope mogu biti između pet odsto i sedam odsto, u zavisnosti od zemlje. U zemljama poput Velike Britanije i Velikom broju država USA, knjige su oslobođene PDV-a i primjenjuje se nulta stopa, što znači da se na knjige ne plaća PDV”, dodaje Uljarević.

Ističe da evropke zemlje teže ka dodatnom snižavanju ili ukidanju PDV-a na knjige.

“Radi podrške kulturi i obrazovanju, podstičući čitanje, obrazovanje i kulturni razvoj. To je oblik pomoći izdavačima i knjižarama da očuvaju konkurentnost i da podstaknu izdavaštvo, što doprinosi razvoju kulturne industrije”, ističe Uljarević.
Smatra da Crna Gora, sa svojom, kako navodi, malom, ali vrijednom kulturnom scenom, treba da teži ka ovim pozitivnim primjerima i da podrži čitanje i obrazovanje kroz niske porezne stope na knjige.

“U ovoj fazi usvajanja evropskih vrijednosti, nakon dobijenog IBAR-a, prirodno bi bilo da brinemo o harmonizaciji poreske politike sa evropskim praksama”, kazao je Uljarević.
Tvrdi da su ukupni iznosi, koji bi se mogli prikupiti povećanjem PDV-a na knjige, zanemarljivi u odnosu na “štetu koju bi ovo povećanje prouzrokovalo”. “U kontekstu čitavog budžeta Crne Gore, ova suma je minorna, dok je šteta po kulturu i obrazovanje ogromna”, ocijenio je Uljarević. Podsjeća da Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore u kontinuitetu ukazuje na izazove sa kojima se suočava industrija knjiga u Crnoj Gori.

“Tokom 2022. je u ovom pravcu realizovalo i projekat Trening i edukacija za deficitarna zanimanja u industriji knjiga koji je podržan od strane zajedničkog EU-CG program za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, čime je i i ovaj program koji naša zemlja implementira u saradnji sa EU, prepoznao izazove naše industrije”, kazao je Uljarević.

Podsjećaju i na Rezoluciju Evropskog parlamenta od 14. septembra 2023. o budućnosti Evropskog sektora knjiga (2023/2053(INI)) u kojoj EP između ostalog … (55.) poziva na nultu stopu PDV-a za knjige u državama članicama, bez obzira na njihov format ili način na koji im se pristupa, kako bi se podržala ekonomija utemeljena na znanju te podstaknulo čitanje i promovisalenjegove cjeloživotne koristi.

Apel Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore podržavaju: Udruženje bibliotekara Crne Gore, Strukovno udruženje književnika Crne Gore, CID, Nova knjiga, Pinta, Juing – Pčelica, Obodsko slovo, Unireks, Svetigora, VBR grafika, Matica srpska – društvo članova u CG, Književna zadruga SNV, Strip klub Mister No, Kultura plus, Pegaz, JU Ratkovićeve večeri poezije…

Podijeli ovaj članak