Država uzima Sveti Stefan?

Ako se u roku od mjesec dana ne ortvori eksluzivno ljetovalište Sveti Stefan, Vlada raskida ugovor sa zakupcem, kompanijom Adriatic Properties, koja u vlansištvu Petrosa Statisa, saznaju Vijesti.

Vlada je u petak pod oznakom “interno” odlučila da kompaniji “Adriatic Properties” uputi obavještenje o određivanju roka za ispunjenje obaveza predviđenih ugovorom za zakup hotela “Sveti Stefan”, “Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Popularno ljetovalište zatvoreno je od ljeta 2021. godine jer su država i zakupac bez dogovora o načinu funkcionisanja Kraljičine plaže i staze između te plaže i spa-centra u Miločerskom parku.

Kompaniji u vlasništvu Petrosa Statisa daje se rok od mjesec dana da otvori hotel “Sveti Stefan” i vilu “Miločer”, koji su zatvoreni četvrto ljeto i plati dug za zakup od oko dva miliona. Ako to ne uradi, Vlada će raskinuti ugovore o zakupu. “Vijestima” je ovo potvrđeno nezvanično u Vladi.

“Ova tema je razmatrana u petak na sjednici pod oznakom ‘interno’ kada je utvrđena informacija o statusu aktivnosti po osnovu ugovora o zakupu hotela ‘Sveti Stefan’, ‘Miločer’ i ‘Kraljičina plaža’ i aneksa ugovora prihvaćenih odlukom Skupštine od 31. juna 2015. godine, odnosno, 29. decembra 2015. godine s analizom pravne situacije u vezi s ugovorom i prijedlogom obavještenja o određivanju roka za ispunjenje obaveza predviđenih ugovorom”, naveo je izvor “Vijesti”.

Potpredsjednik Vlade i ministar za ekonomski razvoj Nik Đeljošaj zadužen je da pošalje obavještenje “Adriatic propertiesu” da ispune obaveze, što se, kako saznaje “Vijesti”, očekuje ove sedmice nakon što se verifikuju zaključci sa sjednice.

“Vijesti” su tim povodom kontaktirale “Adriatic properties” od kojeg očekuju odgovor.

Vlada je 15. januara 2007. dala zeleno svjetlo za zaključivanje ugovora o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”. Po tadašnjem ugovoru garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidirati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele održava otvorenim najmanje 11 mjeseci godišnje, ali i da u rekonstrukciju “Svetog Stefana” uloži 50 miliona eura.

Anex iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena je kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Anex za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondominium hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

“Punu godinu na centar na račun ove (goste) u vlasništvu države nije leglo na ime zakupa grad-hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer” i dugovanje je premašilo milion i po eura. Kvartalna zakupnina bez PDV-a iznosi 388 hiljada,” pojasnili su juče iz “Sveti Stefan hoteli” koji još nijesu poslali fakturu za peti kvartal.

Vlada da garantuje bezbjednost i otvaraju hotel

Vijesti podsjećaju da je zakupac je bio spreman da otvori hotel ove sezone, uz obustavu plaćanja arbitraže ili stavljanje arbitraže u mirovanje, kako Vlada odluči, ukoliko je Vlada saglasna da osigura bezbjednost i privatnost za goste hotela. To znači da režim korišćenja Kraljičine plaže bude kao do incidenta iz 2021. godine ili makar režim iz prošle godine kada je u sezoni, u vremenu od 8 do 20 časova, Kraljičina plaža bila samo za goste hotela, a van tog intervala otvorena za sve posjetioce”, rekli su “Vijestima” u “Adriatic Properties” sredinom juna.

Kako su tada pojasnili, taj režim je inače ugovorom predviđen za sve četiri plaže, jer je predviđeno da su plaže hotelske i koriste se u skladu sa globalnim “Aman” standardima koji predviđaju privatnost na plažama.

Opširnije u današnjim Vijestima

 

Podijeli ovaj članak