Div brze hrane objavio rezultate ispod očekivanja analitičara

Kupci McDonald’sa (MCD) ponovno stežu kaiš u drugom kvartalu dok se bore s plaćanjem svog Big Maca. U ponedjeljak ujutro, kompanija je izvijestila o zaradi u drugom kvartalu koja je bila manja od procjena Wall Streeta u pogledu prihoda, zarade i prodaje u istim restoranima, što dokazuje da čak ni najdominantniji igrač brze hrane u Americi nije imun na izazovne makro uslove.

Za kvartal, koji je završio 30. juna, McDonald’s je prijavio prihod od 6,49 milijardi dolara, što je 2,01% više u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju s procjenama od 6,63 milijarde dolara.

Prilagođena zarada po akciji od 2,97 dolara takođe je manja od očekivanih 3,07 dolara, prema konsenzusnim podacima Bloomberga.

Globalna prodaja u istim restoranima, koja uključuje restorane u vlasništvu kompanije i franšize, smanjila se za 1%, u poređenju s procjenama rasta od 0,84%. To je prvi kvartalni pad te metrike od četvrtog kvartala 2020., tokom obustave rada zbog COVID-a.

“Potrošači su sada pažljiviji u svojoj potrošnji”, rekao je izvršni direktor Chris Kempczinski u objavi o zaradi. Tim se fokusira na “izvanredno izvršenje” pružanja “pouzdane, svakodnevne vrijednosti” i “ubrzavanja strateških pokretača rasta”, rekao je.

U drugom kvartalu restorani brze hrane uveli su mnoge vremenski ograničene pakete u nastojanju da pruže vrijednost nakon godina poskupljenja. McDonald’s je nedavno najavio planove za produženje ugovora o obroku od 5 dolara do avgusta. Ugovor je stupio na snagu krajem kvartala, 25. juna.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak