Analitičari: Fed neće mijenjati kamatne stope

Foto: FED

Uskoro počinje dvodnevni sastanak Odbora za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC). Prema očekivanjima analitičara, on još neće mijenjati monetarnu politiku, ali bi u septembru trebao intervenisati na kamatne stope.

U SAD-u inflacija jenjava. Godišnja stopa inflacije na temelju osobne potrošnje (PCE) u junu je smanjena sa 2,6 u maju na 2,5 posto. U međuvremenu je ekonomski rast dobio na zamahu. U drugom je tromjesečju američki bruto domaći proizvod porastao 2,8 posto na godišnjem nivou, prema prvoj procjeni Ministarstva trgovine.

Analitičari su predviđali da će američka centralna banka, koja za razliku od Evropske centralne banke još nije odlučila promijeniti monetarnu politiku i krenuti snižavati kamate, to učiniti dva puta do kraja ove godine. Prvo sniženje očekuje se u septembru, a drugo u decembru, prenosi SEEbiz.

Posljednji podaci koje su ministarstva objavila uoči ove sjednice vrlo su ohrabrujući, ocjenjuju analitičari. Uz pad inflacije i ekonomskog rasta, potrošnja je porasla u junu nakon slabog početka drugog tromjesečja. Ali sve to prati velika neizvjesnost.

FOMC će odluku donijeti u srijedu, nakon čega će uslijediti konferencija za novinare predsjednika američkih federalnih rezervi Jeromea Powella na kojoj će obrazložiti odluku i naznačiti mogućnosti pomaka.

Podijeli ovaj članak