Zbog novih akciza vino “Plantaža” poskupljuje i prodaja pada, poslovanje ugroženo svim vinarijama

Uvođenje akciza na mirna vina od 25 eura po hektolitru dovešće do povećanja cijene litra vina za 25 centi, saopštili su za „Dan“ iz „Plantaža“ i dodali da će uvođenje ove akcize imati negativan uticaj na poslovanje državne kompanije.

Ova akciza planirana je Fiskalnom strategijom Vlade od 2024. do 2027. godine.

– Ova mjera će neminovno dovesti do povećanja cijena vina u maloprodaji, što će negativno uticati na našu konkurentnost na tržištu i može dovesti do pada prodaje. Posebno će biti pogođene niže cjenovne kategorije. Vino, iako poljoprivredno-prehrambeni proizvod, ne spada u osnovne životne namirnice, pa bi potrošači vina u ovim cjenovnim kategorijama najviše osjetili povećanje cijena. Kao primjer, uvođenje akciza na rakije dovelo je do značajnog pada prodaje i konzumacije, i postoji realna bojazan da će se sličan scenario ponoviti i s mirnim vinima. Ova mjera nije podsticajna ni za proizvođače, ni za ljubitelje vina i predstavlja značajan izazov za cijelu industriju. Uz to, poskupljenje vina može smanjiti potrošnju, što bi imalo negativan uticaj ne samo na naše poslovanje već i na sektor vinogradarstva u cjelini – ukazali su iz „Plantaža“.

Pojasnili su da se pod mirnim vinima podrazumijevaju vina koja ne sadrže ugljen-dioksid (CO2) nastao fermentacijom grožđa ili njegovim naknadnim dodavanjem tokom punjenja boce. U proizvodnom portfoliju „Plantaža“, sva vina, osim tri etikete pjenušavih, deklarisana su kao mirna. To znači da najveći dio njihove proizvodnje, ili 95 odsto prodaje, čine mirna vina, što je u skladu s globalnim trendovima gdje mirna vina dominiraju u proizvodnji.

– Dakle, uvođenje akciza od 25 eura po hektolitru neminovno će dovesti do poskupljenja vina „Plantaža“ u maloprodaji. Imajući u vid rast cijena repromaterijala i ukupnu inflaciju, mi smo planirali rast cijena ali nijesmo računali i na ovo povećanje koje će opteretiti krajnju cijenu i kupce. Ne vidimo da se ovim potezima štiti domaći proizvod i da se podstiče domaća proizvodnja. Naprotiv, dovodimo se u nezavidan položaj i upitno je da li ćemo ubuduće moći da ostvarujemo ciljeve, kako bi kompanija mogla da se održi na tržištu – poručili su iz „Plantaža“.

Naveli su da će procenat povećanja cijena zavisiti od zapremine boce, jer će svaka boca biti različito opterećena iznosom akcize.

– Na primjer, cijena litarskih vina mogla bi porasti za oko 0,25 eura. U Ministarstvu finansija je održan sastanak na kojem smo izrazili nezadovoljstvo ovim predlogom i iznijeli naše primjedbe i sugestije na Nacrt fiskalne strategije i akciznu politiku. Istakli smo sve negativne posljedice koje bi uvođenje akciza moglo izazvati i zatražili ozbiljno razmatranje ovog predloga, imajući u vidu njegov negativan uticaj ne samo na „Plantaže“ već i na cijeli vinogradarsko-vinarski sektor – naveli su iz „Plantaža“.

Predstavnici njihove kompanije su, takođe, predložili da se po ovom pitanju ugledamo na razvijene vinske zemlje poput Italije, Portugala, Španije i Hrvatske, koje nemaju akcize na vino, tj. u kojima je akciza na mirna vina nula eura, za razliku od zemalja koje su pretežno uvoznici vina i gdje vinogradarska proizvodnja praktično ne postoji.

– Smatramo da je ovakav pristup primjereniji i da bi bolje podržao razvoj domaće vinarske industrije – poručili su iz „Plantaža“.

Mirna vina sada koštaju od 1,31 euro do 125 eura.

Male vinarije biće gurnute u sivu zonu

Vinari i vinogradari su takođe apelovali na Vladu da se ne uvodi akciza na mirna vina.

Ljubiša Krgović, koji ima vinariju, kazao je da je odluka o akcizi donijeta bez mnogo premišljanja i sagledavanja posljedica.

– Odluka je suprotna poljoprivrednoj politici. Ako je politika bila da se subvencioniše poljoprivreda, sada se donosi mjera o dodatnom nametu. Ko proizvodi 40.000 boca, mora da proda 5.000 boca bez ikakve zarade da bi platio tu akcizu. Nijedna vinska zemlja nema tu mjeru, ni Hrvatska, ni Srbija, ni Makedonija – rekao je Krgović na javnoj raspravi o Nacrtu fiskalne strategije.

Istakao je da uvođenje acize dolazi poslije krize, korone, ukrajinske krize, gdje su imali 50 odsto rasta cijena svih inputa.

– Sami smo preživjeli krizu, a sada nam se uvodi novi namet. Uvođenjem akcize najviše će biti pogođene vinarije koje proizvode ispod deset hiljada boca. One će biti gurnute u sivu ekonomiju i lako može doći do gašenja manjih vinarija – rekao je Krgović.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak