Trump: Amerika će biti centar kriptovaluta i svjetska bitcoin sila

Najvrednija kriptovaluta bitcoin otvorila je sedmicu rastom cijene, nakon što je tokom vikenda republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump najavio da će prokrčiti put razvoju kripto-industrije ukoliko bude izabran za šefa države.

Izvorna kriptovaluta u ponedjeljak u 10.30 vrijedila je 69.585 dolara – što je skok od 3,23 odsto – približivši se rekordu od skoro 74.000 dolara iz marta ove godine. Dostizanju najviše vrijednosti digitalnog novčića prethodilo je januarsko odobrenje spot bitcoin ETF-ova (engl. exchange-traded fund – fond kojim se trguje na berzi) u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što je dovelo do velikih priliva novca institucionalnih investitora. Na raspoloženje ulagača početkom godine uticalo je i iščekivanje prepolovljenja nagrada za rudare bitcoina u aprilu jer je kriptovaluta bilježila rekorde poslije svakog od prethodna tri prepolovljenja.

Poslije slabljenja euforije na kripto-tržištu, Trump donosi novi talas optimizma, budući da je predsjednički kandidat koji je usvojio pro-kripto stav i koji prema aktuelnim anketama prednjači po podršci birača u odnosu na Kamalu Harris.

Trump je u subotu na konferenciji Bitcoin 2024 u Nešvilu rekao da će otpustiti predsjednika američke komisije za hartije od vrijednosti (engl. Securities and Exchange Commission – SEC) i postaviti regulatore koji su naklonjeni kriptu, ako se vrati u Bijelu kuću.

“Ovog popodneva izlažem svoj plan kako bih osigurao da će Sjedinjene Države biti kripto-prestonica planete i bitcoin supersila svijeta, i mi ćemo to postići”, rekao je on. “Ako kripto definiše budućnost, hoću da bude rudaren, mintovan i proizveden u SAD, neće biti pravljen nigdje drugo.”

Kako je obećao, onog dana kad položi zakletvu, krstaški rat protiv kripta koji vode Harris i Joe Biden će biti gotov. “Prvog dana ću otpustiti Garyja Genslera i imenovati novog predsjednika SEC-a.” Gensler je od aprila 2021. predsjednik SEC-a, državne agencije koja je godinama ukazivala na nedostatak regulacije kripto-tržišta i težila da sektoru digitalne imovine nametne zakonske propise koji bi zakomplikovali i poskupjeli poslovanje u toj industriji.

“Imaćemo propise, ali od sada će pravila pisati oni ljudi koji vole vašu industriju, a ne oni koji je mrze”, kazao je Trump, koji je inače ranije izražavao skepticizam u pogledu kriptovaluta, tvrdeći da nije njihov obožavatelj i da se njihova vrijednost ne temelji ni na čemu, ali je u predsjedničkoj kampanji ove godine preokrenuo svoj stav.

Prema nezvaničnim informacijama, kandidat za američkog predsjednika je razgovarao o politici u vezi sa kriptovalutama sa izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom. Takođe se sastao sa rudarima bitcoina u rizortu Mar-a-Lago i obećao da će ublažiti kaznu Rossu Ulbrichtu, osnivaču ozloglašenog onlajn tržišta Silk Road.

Trumpov tim je u maju saopštio da će početi da prima donacije u digitalnoj imovini i od tada je skupio četiri miliona dolara preko različitih digitalnih novčića.

Podsjetimo, predstavnik republikanaca je ranije ovog mjeseca pretrpio atentat na političkom skupu u Pensilvaniji, a nakon njegovog prkosnog odgovora na napad, cijena bitcoina takođe je skočila, i tada prešla 60.000 dolara.

Podijeli ovaj članak