Lebron Džejms je prvi milijarder koji se takmiči na Olimpijskim igrama

Foto: Facebook

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu učestvovaće preko 10.000 sportista, a očekuje se da će prisustvovati preko milijardu ljudi širom svijeta. Takođe, Olimpijske igre će vidjeti neke od najplaćenijih svjetskih sportista i mogu stvoriti nove milionere. Po prvi put u istoriji igara, jedan milijarder će se takmičiti. U pitanju je Lebron Džejms.

Džejms je postao milijarder 2022. godine kada je njegova neto vrijednost dostigla milijardu dolara, što ga čini prvim aktivnim NBA igračem koji je postao milijarder, pokazuje istraživanje Forbsa. Iste godine je postigao još jednu ličnu prekretnicu kao najplaćeniji NBA igrač u istoriji kroz novi produžetak ugovora sa Lejkersima.

Četvorostruki šampion i višegodišnji NBA All-star pristao je da produži ugovor sa Los Anđeles Lejkersima na dvije godine, vrijedan 97,1 milion dolara, što ga stavlja ispred Kevina Durenta i Stivena Karija i čime postaje igrač sa najvećom zaradom u istoriji NBA, navodi CNBC Make It.

LeBron James, left, of the United States, shoots as Bogdan Bogdanovic, of Serbia, during a men’s basketball game at the 2024 Summer Olympics, Sunday, July 28, 2024, in Villeneuve-d’Ascq, France. (Gregory Shamus/Pool Photo via AP)

Džejms, koji je u LA Lejkersima od 2018, sada vrijedi više od milijardu dolara. Forbs je rekao da je veliki razlog njegovog statusa milijardera to što je bio više od običnog košarkaša.

„Džejms ima ugovore koji mu daju kapital u brendovima sa kojima je partner, dajući mu dio prihoda umjesto brze zarade“, navodi Forbs.

Godine 2015, Džejms je raskinuo ugovor sa McDonald’som, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona dolara. Umjesto toga, kockao se na brzorastući lanac Blaze Pizza, gdje je investitor.

Kratka biografija slavnog igrača

Rođen 30. decembra 1984. u Akronu u Ohaju, Džejms je košarku počeo da igra u djetinjstvu. Košarka mu je ubrzo postala način života, a kada se pridružio košarkaškoj reprezentaciji osnovne škole, briljirao je.

U St. Vincent-St. U srednjoj školi Meri, Džejms je postao najmlađa osoba koja se ikada pridružila prvom timu SAD, a kasnije je proglašen za Gatorade nacionalnog igrača godine.

Dok je bio u srednjoj školi, smatrali su ga sljedećim velikim igračem u NBA ligi, jer je počeo da se pojavljuje na naslovnoj strani magazina „SLAM“ i Sports Illustrated-a. Nije ni čudo što je danas jedna od najvećih zvijezda NBA lige, piše Bizlife.rs.

Ugovor sa Nike-om potpisao je kada je imao samo 18 godina. Partnerstvo košarkaške zvijezde sa Nike-om i njegovi poslovi sa brendovima kao što su AT&T, PepsiCo i Valmart učinili su ga jednim od sportista sa najvećom zaradom na svijetu.

Podijeli ovaj članak