Euro ojačao u odnosu na dolar. Ulagači se okreću japanskom jenu

NA AZIJSKIM berzama cijene dionica naglo su porasle početkom sedmice u kojoj se očekuju intenzivne objave poslovnih rezultata i sastanci tri glavne centralne banke, a SAD i Velika Britanija nagovještavaju da će uskoro početi s smanjivanjem kamatnih stopa, a Japanci to rade.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica porastao je jutros oko 5.30 sati za 0,4 odsto, nakon što je prošle sedmice pao za dva posto. Izgledi za povećanje kamatnih stopa u Japanu spustili su tokijski Nikkei indeks prošle sedmice za čak šest posto, dok je jen skočio u odnosu na dolar za više od tri posto. Jutros je Nikkei porastao za 2,2 odsto.

Banka Japana takođe zasijeda u srijedu

Istovremeno, južnokorejski Kospi je ojačao za 1,26 odsto, hongkonški HSI za 1,8 odsto, a australijski ASX za 0,8 odsto. Investitori u cijenu dionica uračunavaju ublažavanje američkih kamatnih stopa za četvrtinu procentnog poena, a neki procjenjuju da postoje šanse za njihovo smanjenje za pola procenta, odnosno ukupno 68 baznih poena do Božića.

“Fed-ov operativni savjet na otvorenom tržištu vjerovatno će zadržati kamatne stope na trenutnom nivou ove sedmice, ali će revidirati svoju izjavu kako bi naznačio da je smanjenje stope vjerovatno na sastanku u septembru”, ističu analitičari Goldman Sachsa. 

I Banka Japana zasjeda u srijedu, a tržišta očekuju sa šansom od 70 posto da će kamatne stope porasti za 10 postotnih poena, na 0,2 posto, a neka očekuju i 15 baznih poena. Investitori su manje sigurni da li će Banka Engleske ublažiti monetarnu politiku na sastanku u četvrtak, sa izgledima koji se kreću oko 51 posto da će smanjiti na 5 odsto.

Hina.hr

Podijeli ovaj članak