Češki milijarder rasprodao nekretnine po Hrvatskoj

S IMMO AG, kćerka kompanije CPI Property Group, prodala je Hoto Business Tower. To je već četvrta poslovna nekretnina koju je CPI Property Group prodala u Hrvatskoj u kratkom vremenskom periodu. Naime, najprije je u decembru 2023. godine prodala Eurocenter Atlantic Grupi, zatim u februaru ove godine poslovnu zgradu Grand Center Office smještenu u Radničkoj ulici u Zagrebu, te u martu Zagrebtower, koji je kupila OTP Grupa.

U saopštenju se navodi:

“S IMMO je uspešno završio prodaju poslovnog tornja HOTO u Zagrebu. Poslovna zgrada nalazi se na jugozapadnoj ivici centralne poslovne četvrti glavnog grada Hrvatske i ima ukupnu površinu za iznajmljivanje od oko 15.500 m². Prodaja je u skladu sa strategijom o postepenom povlačenju s hrvatskog tržišta kancelarija.”

Tomaš Salajka, član uprave S IMMO-a, je istakao da je ovo bila posljednja nekretnina S IMMO-a u Zagrebu.

“HOTO Business Tower bio je posljednja postojeća nekretnina S IMMO-a u Zagrebu. Prodajom smo potpuno izašli s hrvatskog tržišta. Zadovoljni smo zbog uspješne prodaje koja ponovo stvara likvidnost za ulaganja u druga ključna tržišta S IMMO-a.”

Kako piše “Lider”, kupac Hoto Business Towera je Miha Ažman, slovenački preduzetnik koji u Hrvatskoj do sada nije bio eksponiran u javnosti. Potekao je iz imućne slovenačke porodice, a svojevremeno je bio glavni direktor BMW Group Slovenije.

U Hrvatskoj je Ažman već nekoliko godina vlasnik i kompleksa Hypo-Alpe-Adria banke na Slavonskoj aveniji, a u Sloveniji, njegova porodica, između ostalog, ima i hotel Tartini u Piranu i poslovni kompleks Rotonda u Ljubljani.

Hoto Business Tower, inače je prvi neboder izgrađen od osamostaljenja Hrvatske. Izgradio ga je Tomislav Horvatinčić, a potom 2005. godine zajedno s Hoto Castellum centrom prodao Hypo Alpe-Adria Immobilien.

Kasnije ga je za 71.6 miliona evra kupila njemačka kompanija za upravljanje nekretninama Signa, a CPI Property Group, odnosno njena kćerka kompanija S IMMO AG, postala je vlasnik ovog poslovnog nebodera 2020. godine.

Iz S IMMO-a tada su naveli da se na tržište kancelarija šire zbog ubrzane potražnje za vrhunskim kancelarijama u ovoj regiji te objasnili da je to logičan nastavak kompanijske strategije. Ali, strategija se očigledno u međuvremenu promijenila jer je kompanija prodala četiri poslovne zgrade, prenosi “Telegraf”.

Podijeli ovaj članak