U Hrvatskoj pripremaju model priuštivog stanovanja za podstanare

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uz porez na prazne stanove priprema i program priuštivog zakupa kojim bi, prema nekim najavama, država subvencionisala do 30 odsto ekonomskih cijena zakupa.
Zakupodavac, vlasnik kuće ili stana, potpisivanjem ugovora o zakupu na pet ili deset godina dobio bi tržišnu cijenu zakupa, podstanar bi plaćao priuštivu cijenu, a država bi najmodavcu nadoknadila razliku.

Službeni podaci govore da se u Hrvatskoj godišnje prijavi 40-ak hiljada ugovora o zakupu stanova, a u podstanarstvu živi 4,4 odsto domaćinstava, ili 64.000 porodica.

S obzirom na to da gradnja novih stanova traje duže i da je skupa, država se u svojoj prvoj stambenoj strategiji, koja bi trebala biti predstavljena do kraja ovog mjeseca ili početkom avgusta, okreće praznim stanovima kojih je, prema svim podacima, najviše u velikim gradovima.

Prema HEP-ovim projekcijama u gradovima je oko 400.000 praznih stambenih jedinica, a Državni zavod za statistiku, pak, objavio je podatak za cijelu Hrvatsku gdje je 600.000 stambenih jedinica koje se ne koriste.

Činjenicu da se neko sjetio napokon napraviti stambenu strategiju pohvalio je Duško Grgura, predsjednik strukovne skupine pri HGK – Županijskoj komori Osijek i direktor Agencije za promet nekretninama German.

– Kakvi su uslovi kreditiranja u odnosu prema primanjima, mladi neće moći naći stan veći od 55 kvadratnih metara. Plate se kreće od tisuću do 1.300 eura, a cijene dvosobnog stana od 110000 do 120000 eura. Mislim da nije loša ideja da država subvencioniše i dio zakupa, jer bi time pomogli za početak mladim porodicama i naravno studentima, ističe Grgur za Novi list,  dodajući da će zakupodavdavci sigurno htjeti iskoristiti tu situaciju da povisi najamninu. No smatra da je dobro što će država na taj način podstaknuti vlasnike stanova da se legalno prijave zakup.

– Veliki je broj stanova zaključan, ne troše se energenti, struja, plin i troškovi takvog stana su paušalni. Ovako će ih stimulisati da legalno rentaju stanovi, da prijave poreznoj upravi, i to je najčišći i najpošteniji način poslovanja, poručuje Grgur.

Ekonomski analitičar Damir Novotny skeptičan je prema onome što se do sada govorilo o stambenoj strategiji jer smatra da intervencije države najčešće nijesu dobre.

– Prema statističkim podacima, koji nisu baš precizni, više od 30 odsto stambenih jedinica u RH nije nastanjeno. Ili se uopšte ne koristi, ili se koristi za kratkoročne najmove, ili se koristi u okvirima sive ekonomije.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak