Tramp obećao osnivanje federalne rezerve bitkoina ako pobijedi u predsjedničkoj trci

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da će, ako bude vraćen u Bijelu kuću, obezbijediti da savezna vlada nikada ne rasproda svoje bitkoin fondove.

– Predugo je naša vlada kršila osnovno pravilo koje svaki bitkoin zna napamet: nikada ne prodajte svoj bitkoin, rekao je Tramp tokom svog uvodnog govora na ovogodišnjoj konferenciji o bitkoinima u Nešvilu, najvećoj bitkoin konferenciji godine.

Primjedbe bivšeg predsjednika uslijedile su u trenutku kada trka u osvajanju glasova i novca za kampanju američkih vodećih fintech inovatora zauzima centralno mjesto na predsjedničkom takmičenju 2024.

– Danas popodne izlažem svoj plan kako da osiguram da će Sjedinjene Države biti kripto prijestonica planete i bitkoin supersila svijeta i da ćemo to uraditi, rekao je Tramp.

Ali Trampovo obećanje da će jednostavno zadržati trenutne bitkoin fondove američke vlade bilo je manje radikalan predlog za kripto gomilu u odnosu na druge prijedloge na konferenciji.

Kandidat treće strane Robert F. Kennedi Jr., na primjer, tokom svog govora na Bitcoin konferenciji u petak je obećao da će pokrenuti rezervu od 4 miliona bitkoina, počevši od bitkoina zaliha koje je američka vlada već prikupila od kriminalnih zapljena. Kenedi je rekao da će naložiti vladi da kupuje 550 bitkoina dnevno dok rezerve ne dostignu 4 miliona.

Ubrzo nakon Trampovog govora, senatorka Sintija Lumis, R-Vi. , pročitala je sopstveni zakonodavni prijedlog za prikupljanje zvanične američke federalne rezerve od milion bitkoina tokom pet godina.

– Održaće se najmanje 20 godina i može se koristiti u jednu svrhu: da smanjimo naš dug, rekla je Lumis.

Cijena bitkoina je nakratko pala tokom Trampovog govora, ali se oporavila i blago porasla tokom dana.

Tokom svog izlaganja, bivši predsjednik je radio na povlačenju kontrasta između sve većeg prihvatanja kriptovaluta Republikanske stranke u odnosu na tvrdolinijski regulatorni pristup koji je karakterisao Bajdenovu administraciju.

„Represija Bajden-Harisove administracije nad kriptovalutama i bitkoinom je pogrešna i veoma je loša za našu zemlju“, rekao je Tramp. „Dozvolite mi da vam kažem ako pobijede na ovim izborima, svako od vas će nestati. Biće opaki. Biće nemilosrdni. Oni će učiniti stvari u koje ne biste vjerovali.”

Tramp je nastavio da nabraja niz kripto-prijateljskih obećanja gomili navijačkih pristalica bitkoina, obećavajući da će demontirati ono što je nazvao „anti-kripto krstaški rat“ predsjednika Džoa Bajdena i potpredsjednice Kamale Haris.

„Prvog dana otpustiću Gerija Genslera“, rekao je Tramp, misleći na predsjednika Komisije za hartije od vrijednosti i berze koga je imenovao Bajden koji je zauzeo agresivan pristup regulaciji kriptovaluta.

Predsjednik nema ovlašćenja da otpušta imenovane komesare. Čak i ako bi Tramp imenovao novog predsjednika SEC-a, Gensler bi ostao komesar nezavisne agencije.

Bivši predsjednik je takođe obećao da će stvoriti „predsjednički savjet za bitkoine i kriptovalute“.

„Pravila će pisati ljudi koji vole vašu industriju, a ne mrze vašu industriju“, rekao je Tramp.

(Izvor: CNBC)

Podijeli ovaj članak