Mali drvoprerađivači nezadovoljni: Poništiti poziv za davanje šuma na korišćenje

Veliki broj drvoprerađivača sa sjevera Crne Gore zatražilo je ovih dana poništenje poziva za davanje šuma na korišćenje u dubećem stanju i Upravi za gazdovanje šumama i lovištima uputilo inicijativu za izmjenu tog javnog poziva.

Iz Rožaja je inicijativu podržalo oko dvadeset preduzeća, među kojima su Drvo montaža, Čukar, Dženo, Enko com, Arnes, Ajša, Isam, Hasko company, Strmac, El-prom, Ajla, Drvorez company, AK Logistik, M&B&F company, Brojni laz, Braća Honsić, Trio M, Bekan trade.

U svim slučajevima u pitanju su društva sa ograničenom odgovornošću (DOO) koja imaju mali broj radnika.

Javnim pozivom 1 za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2024. godinu od 11. jula 2024. godine, ponuđena je prodaja drveta u dubećem stanju u Područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Plužine, Bijelo Polje, Andrijevica, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plav, Šavnik i Petnjica.

“Zakonski zastupnici podnosica inicijative, čije firme broje 10 i manje radnika su izričito nezadovolnji uslovima, smatrajući da su diskriminasini ovakvim javnim pozivom koji u obrazloženju opravdanosti navodi “da je svrha Javnog poziva da se pomogne manjim preduzećima kroz razvoj drvne industrije u Crnoj Gori i veću zaposlenost kao i posticaj malih i srednjih preduzeća iz oblasti drvoprerade”, međutim, zastupnici malih i srednjih preduzeća su analizom Javnog poziva došli do zaključka da je način ponude iz ovog javnog poziva u suprotnosti sa svrhom na koju se zasniva i da su njime sa jedne strane privilegovana veće firme/preduzeća dok su firma 10 i manje radnika grubo diskriminaše na ekonomskom tržištu, a većina njih bi po ovakvim kriterijumima prestala i da postoji”, navodi se u inicijativi.

Oni objašnjavaju da je javnim pozivom propisano da ponuđači koji imaju 10 i manje radnika mogu učestvovati za drvnu masu zapremine do 250 m3 mase po radniku, dok je način bodovanja 55% cijena i 35 % radnici, pa bi takav način bodovanja značio sledeće da firma ponuđač koja ponudi znatno veću cijenu sa manjim brojem radnika po m3 od ponuđača koji ponudi manju cijenu sa većim brojem radnika neće dobiti u konačnom isto jer bodovni odnos od 35 % koji se vrednuje po broju zaposlenih odlučiće da se određeno odjeljenje proda po znatno nižoj cijeni firmi koja broji više od 10 radnika, i time dolazi do nesrazmjernosti između malih i velikih firmi, na način što male firme gube konkurentnost na tom tržištu i samim tim se Javni poziv obesmišljava u odnosu na firme sa 10 i manje radnika.

Na ovaj način, kako kažu, prilikom vrednovanja uslova koji će biti ključni za odabir ponuđjača većina firmi sa 10 i manje radnika će biti u neravnopravnom položaju u odnosu na firme sa preko 10 radnika na način što će, na primjer, firma sa 10 radnika moći da ima: 10×250=2.500m3 dok bi firma sa 11 radnika imala 11×450=4.950 m3.

“Iz navedenog proizilazi da samo 1 radnik može da napravi razliku u kubnoj masi 2.450 m3 što prestavlja zaista nezamisliv način u ravnopravnoj tržišnoj ponudi. Takođe treba navesti i primejer da su odjeljenja u kojima firme sa 10 ili manje radnika mogu da konkurišu (a koja će im jedino biti preostala jer velike firme neće pokazivati interesovanja za njih), ekonomski su vrlo teška za realizaciju sječe zbog konfiguracije terena koja zahtijeva dodatna ulaganja radi proboja puta, izvlačenje vlaka i ostalo pa je u tom dijelu javni poziv u dijelu formiranja projekta koji se odnosi na samu realizaciju sječe iz odjeljenja ostao nepotpun i vrlo pojednostavljen”, pišu drvoprerađivači.

Portal RTCG

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak