Slovenija prva u Evropi izdala digitalnu obveznicu

Slovenija je u četvrtak izdala prvu obveznicu temeljenu na tehnologiji distribuirane knjige (DLT).

Riječ je o prvom izdanju takve vrste u nekoj članici EU i jednom od rijetkih sličnih izdanja u svijetu dosad, saopštilo je Ministarstvo finansija. Slovenija je izdala ove digitalne obveznice u vrijednosti od 30 miliona eura, koje dospijevaju za četiri mjeseca.

Obveznica ima kupon od 3,65 odsto, pa je rok dospijeća 25. novembra.

Prema podacima Ministarstva finansija, Slovenija radi na uvođenju novih tehnologija u upravljanje državnim dugom i generalno na finansijskom tržištu. Ovakva izdanja i eksperimenti s tokenizovanim novcem centralne banke predstavljaju važan korak prema većoj transparentnosti i efikasnosti finansijskih tržišta kroz širu upotrebu ove vrste tehnologije, navelo je ministarstvo.

Iako je rasprostranjenost ove vrste tehnologije na finansijskim tržištima trenutno mala u odnosu na vrijednost izdanja odn trgovanja, državna riznica očekuje da će važnost tehnologije distribuirane knjige značajno porasti u nadolazećim godinama.

“Izdavanje digitalne obveznice pokazuje spremnost Slovenije na području najsavremenije finansijske tehnologije i svrstava je u grupu najnaprednijih i najinovativnijih zemalja na globalnom finansijskom području”, uvjereni su u Ministarstvu finansija.

Obveznicu je izdala Slovenija u sklopu probnog programa Evropske centralne banke (ECB) za namiru transakcija hartija od vrijednosti novcem centralne banke. Za monetarni dio namire emisije korišteno je DLT rješenje francuske centralne banke.

Francuski bankarski div BNP Paribas djelovao je kao organizator izdavanja i operater platforme za tokenizaciju DLT Neobonds.

Distributed record technology inače je krovni pojam za tehnologije koje uključuju i blockchain.

Prednosti izdate obveznice na tehnologiji distribuirane knjige, ističu u Ministarstvu, su povećana transparentnost, smanjeni troškovi, brže namirenje i poboljšana dostupnost državnih obveznica širem krugu ulagača.

U državnom trezoru očekuju da će pilot izdanje privući pažnju tehnološki naprednijih međunarodnih ulagača i mlađe generacije te privući potencijalne nove izvore kapitala.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak