Hrvatska: Lizing kuće prevarile 50. 000 građana

U Hrvatskoj se već četiri godine ne nazire ishod skandala sa varanjem korisnika lizing usluga, uprkos dokazima i svjedočenju jedne hrabre žene.

Naime, državni regulator, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u julu 2020. godine uputila je DORH-u prikupljenu dokumentaciju o Raiffeisen Leasingu (RBA Leasing) Opštinskom državnom tužilaštvu u Zagrebu na daljnje postupanje zbog osnove sumnje na činjenje krivičnog dela iz domena privrednih krivičnih dela, a kasnije je ta dokumentacija uvećana za niz drugih lizing kuća, mahom u vlasništvu banaka, no DORH još uvek nije započeo istragu.

Naime, nakon četiri godine od prijave i dalje su u toku istrage. Prevara se procenjuje na oko 700 miliona kuna, a prevareno je oko 50 hiljada građana. Prošlo je dvije godine od kada je hrabra bankarka Sanja Mehinović u video-intervjuu na Indeksu otkrila sve detalje prevare, no lizing kućama se ništa do sada nije dogodilo. No, krenimo redom.

Klijente dijelili na glupe i pametne

Lizing društva u Hrvatskoj dvanaest godina varala su svoje klijente, koji su plaćali puno više rate lizinga nego što su trebali. Takva praksa bi se vjerovatno nastavila da nije bilo sada već bivše direktorke RBA Leasinga Sanje Mehinović, koja je ne samo prijavila svoju lizing kuću za nepravilnosti i nezakonitosti nego je predala i sve dokaze.

U ekskluzivnoj ispovijesti, koju je Indeks objavio 2021. godine, Mehinović je vrlo detaljno objasnila kako su banke hiljadama Hrvata ukrale 700 miliona kuna. Naime, bila je reč o jednostranom određivanju kamatne stope za lizing rate/obroke po kamatnoj stopi (marži), a ona je bila inicijalno veća od ugovorene te su zbog toga primaoci lizinga tokom trajanja ugovora platili veći iznos kamata nego što su stvarno dugovali.

Prevara je bila razrađena tako da su postojale dvije liste klijenata. Na prvoj su bili povlašćeni klijenti i velike korporacije, za koje se banka bojala da bi mogli da otkriju prevaru, i njima je rata obračunata na pravi način.

Već četiri godine rade istražne radnje

Drugu listu činili su “obični klijenti” koje su namjerno varali jer su smatrali da ih neće moći otkriti. Neki iz ove druge skupine ipak su otkrili prevaru, a RBA se s njima nagodila kako ostali klijenti ne bi saznali da plaćaju više nego što bi trebalo.

Ministarstvo finansija, koje ima odsek za kontrolu lizinga, u početku nije uopšte reagovalo na njene dokaze protiv lizing društava, a nevoljno je u startu krenula i sama HANFA. No količina dokaza bila je tolika da se slučaj nije mogao ignorisati.

Državni regulator na kraju je utvrdio da su lizing kuće, mahom u vlasništvu banaka, suprotno potpisanom ugovoru i potpuno neosnovano povećavale rate otplate za korisnike. Prevara je utvrđena u periodu od 2008. do 2020. godine, no mnogi neće moći doći do svog novca jer je HANFA zaključila da je ionako većina slučajeva zastarjelo.

Izvor: B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak