Gajević: Aktivni tarifni cjenovnik Aerodroma prilično frustrirajući za bilo koju kompaniju

Najveća evropska nisko-budžetna avio-kompanija Ryanair neće vraćati linije ka Crnoj Gori po sadašnjim cijenama. Dok iz Aerdroma kažu da čekaju ponudu ove avio kompanije, Finansijski konsultant, Stevan Gajević ističe da smo oslonjeni na niskobudžetne avio-kompanije, pa napuštanje bilo koje, pogotovo Rayanaira, nije dobro za Crnu Goru.

Sastanak sa najvećim Evropskim avio-prevoznikom, Ryanairom otvara novo poglavlje u odnosima, kaže izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić.

„Oni su otkazali gotovo sve zimske letove ili imali u planu. Jedino što je u njihovom rezervacijskom sistemu je let za London. To nije zgodna okolnost. Mi to želimo vratiti, i ovim razgovorom smo ušli u šansu da zaustavimo taj trend, da izvučemo ovu zimu i napravimo snažniji iskorak za godine koje dolaze“, navodi Tolić.

Prema saznanjima Tolića, Raynair će ukinuti svoju bazu u jednom velikom Francuskom gradu. Shodno tome, Aerodromi u planu imaju izmjenu postojećeg cjenovnika.

„Mi moramo biti makar jednako konkurentni kao naša konkurencija. Nezahvalna je situacija, sada smo u svojevrsnim kliještima između Dubrovnika i Tirane“, objašnjava Tolić.

Oko 70 000 crnogorskih građana odlazi u Tiranu, kako bi tamo našli konekcije i to je domaći zadatak za 2025. koji se mora riješiti, navodi Tolić.

Finansijski konsultant, Stevan Gajević, upitan da li bi smanjenje naknada za niskobudžetne avio-kompanije ugrozilo finansijsku održivost Aerodroma Crne Gore, kaže da je potrebno oprezno napraviti cost benefit analizu.

„Ja sam pogledao Aktivni tarifni cjenovnik Aerodroma i mogu reći da je prilično frustrirajući za bilo koju kompaniju. Imamo izjavu Ryanaira da je izuzetno visoka cijena, mnogo viša od aerodroma u okruženju, viša nego i u Sjevernoj Africi i Italiji“, napominje Gajević.

Nedolazak niskobudžetnih kompanija nije jedini uzrok ugrožene sezone, tvrdi Gajević, te dodaje da država mora voditi liberalniju politiku.

„Politika granica, manjeg zadržavanja na granicama, jednostavnijeg prolaska putnika, ne samo na aerodromima, već i na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Albanijom“, smatra Gajević, prenosi Gradski portal.

Rješavanjem ove problematike, prema riječima Gajevića, mogli bi parirati i aerodromu u Tirani i drugima i zauzeti značajan segment tržišta u avio-prevozu.

RyanAir: Crnogorski aerodromi ne podstiču niskotarifne prevoznike

Podijeli ovaj članak