Wall Street: Ništa od pozitivnog preokreta u tehnološkom sektoru

Photo Credit: NYSE

S&P 500 i Nasdaq Composite pali su u četvrtak, nadovezujući se na gubitke s prethodne sjednice jer su investitori nastavili odbacivati neke od vodećih tehnoloških akcija u 2024. godini. S&P 500 pao je 0,5% na 5399,22, dok je Nasdaq pao 0,9% na 17.181,72. Russell 2000 dobio je 1,26% jer su investitori nastavili svoju rotaciju u male kapitalizacije.

Dow Jones Industrial Average je bio bolji, popevši se za 81,20 bodova, ili 0,2%, zatvorivši na 39.935,07. Indeks 30 akcija porastao je za gotovo 585 bodova, ili oko 1,5%, na najvišim nivoima sesije.

Investitori su odbacili tehnologiju drugi dan. Nvidia je izgubila 2%, dok je Advanced Micro Devices izgubio više od 4%. VanEck Semiconductor ETF rasprodao se za oko 2%, dok su megakap akcije Meta Platformsa i Microsofta pale za 2%. Alphabet je pao više od 3%.

“Događa se smjena straže na Wall Streetu. AI akcije koje su vodile na putu prema gore sada vode na putu prema dolje,” rekao je Adam Sarhan, izvršni direktor 50 Park Investmentsa, dodajući da ova kretanja nisu neuobičajena tokom “velike mini rotacije” tržišta bikova.

“Tokom tržišta bikova, vidite da jedan sektor vodi, zatim zastaje, ispravlja i predaje palicu”, rekao je. “Razmišljajte o tome kao o štafetnoj trci u drugi sektor.”

Investitori su takođe procijenili izvještaj o BDP-u za drugo tromjesečje koji je pokazao rast ekonomije od 2,8%, mnogo više od očekivanog. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones predviđali su rast od 2,1 posto.

Wall Street je nakon gubitničke sesije, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq pretrpjeli najveći jednodnevni pad u više od godinu dana. Ti su gubici potaknuti razočaravajućim izvještajima o tehnološkim prihodima.

Investitori su nedavne padove počeli promatrati kao znak zakašnjele korekcije na prekupljenom tržištu, na kojem se sada bilježi zaokret od megakap tehnologije prema akcijama male kapitalizacije i više cikličnim područjima.

Akcije Ford Motora pale su 18,4% što je njihov najgori dan od 2008. nakon što je zarada u drugom tromjesečju bila mnogo niža od očekivanja analitičara. ServiceNow je skočio 13% zahvaljujući zaradi većoj od očekivane, zabilježivši svoj najbolji dan od 2019. Edwards Lifesciences izgubio je 31% zbog svog najgoreg dana od 2000. nakon što je smanjio svoju prognozu za transkateterske zamjene aortnog zaliska.

Podijeli ovaj članak