Si šokirao Kineye: Ovo ogromna većina nikako ne želi

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Vladajuća kineska Komunistička partija objavila je planove za podizanje starosne granice za odlazak u penziju kao dio odgovora na pad nataliteta i ubrzano starenje stanovništva.

Lider stranke Si Đinping pozvao je stranku i vladu na nedavnom sastanku u Pekingu da “unaprijede reformu kako bi postepeno podizali zakonsku starosnu granicu za odlazak u penziju na razborit i uredan način u skladu s principom promovisanja dobrovoljnog učešća”.

Si je takođe pozvao na poteze za “poboljšanje sistema za podršku razvoju stanovništva i pružanje srodnih usluga, usavršavanje sistema politike i podsticajnih mehanizama za povećanje nataliteta, kao i usavršavanje politika i mehanizama za razvoj programa i industrije brige o starima”, prenosi Radio Free Asia.

Kina ima jednu od najnižih zakonskih starosnih granica za odlazak u penziju u svijetu, koja je trenutno određena na 60 godina za muškarce, 55 godina za službenice i 50 godina za žene.

Penzionisani učitelj Gu Guoping rekao je da će vlasti vjerovatno promeniti starosnu granicu za obavezno penzionisanje na 65 godina za muškarce i 55 za žene, što će vjerovatno biti nepopularno.

“Ogromna većina ljudi u Kini ne želi kasniju starosnu granicu za penzionisanje”, rekao je on. “Neki muškarci žele da se penzionišu sa 58 ili 55 godina”.

Izvor B92

Podijeli ovaj članak