Ovo je najtanja zgrada na svijetu nastala je iz inata, da uništi nekome pogled

Da li je ovo najtanja zgrada na svijetu nastala iz čistog inata? Priča dolazi iz Bejruta, gde je problem dva brata iznjedrio ovu čudnu „građevinu“.

Naime, jedan brat je iz inata sagradio tanku zgradu visoku 14 metara, koja zaklanja pogled na Sredozemno more, pa samim tim umanjuje vrijednost zemlje drugog brata.

Al Ba’sa ili Inat je naziv najtanje zgrade u Bejrutu, a mnogi vjeruju u cijelom svijetu. Na najužem dijelu je široka samo 60 centimetara, a na najširem 3,9 metara . Nalazi se u blizini starog svetionika u Manari.

Sagrađena je 1954. godine iz inata. Naime, dva brata su se posvađala oko zemlje koju je njihov otac naslijedio – jedan brat je uzeo minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kome se ništa nije moglo pošteno izgraditi, a drugom je pripao atraktivan dio sa pogledom na Mediteran.

Prvi brat je iz inata sagradio tanku zgradu visoku 14 metara, koja zaklanja pogled na Sredozemno more i samim tim umanjuje vrijednost zemlje drugog brata, prenosi Punkufer.

Tokom godina, bilo je stanara u kući koju je izgradilo rivalstvo između braće i sestara. Svaki sprat objekta sadrži po dva stana, iako konstrukcija liči na zid sa terasama. Godinama je jedan bio u upotrebi kao bordel, dok su ostali služili kao utočište porodicama koje su bježale od rata.

Danas kuća stoji kao podsjetnik na davnu svađu, i vjerovatno će tako još dugo; trenutni zakoni o zoniranju grada navode da je parcela na kojoj se nalazi kuća premala za gradnju. Kao što je arhitekta Sandra Rišani istakla u svom eseju o kući, Al Basa „nastavlja da postoji nerado i prkosno na jednoj od najboljih lokacija u Bejrutu, samo će vrijeme pokazati šta će biti od toga“.

Podijeli ovaj članak