Jovović: Povećanje PDV-a prijeti konkurentnosti crnogorskog turizma

Najavljene izmjene Zakona o PDV-u u Crnoj Gori, predviđene fiskalnom strategijom za period 2024 – 2027, donose uvođenje druge snižene stope od 15 odsto za određene usluge u turizmu, uključujući smještaj i ugostiteljstvo. Ova mjera izazvala je zabrinutost među predstavnicima turističkog sektora, koji smatraju da će povećanje PDV-a za smještaj značajno uticati na konkurentnost Crne Gore u poređenju s mediteranskim zemljama EU, gdje su ove stope PDV-a znatno niže.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović ističe da je predložena stopa PDV-a od 15 odsto znatno viša u odnosu na zemlje poput Kipra, Italije, Španije, Hrvatske i Grčke, kao i susjednih država poput Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije.

Ovaj potez, prema njegovim riječima, može rezultirati smanjenom konkurentnošću crnogorskog turizma, otežanim poslovanjem hotelijera i ugostitelja te potencijalnim gubicima zbog već unaprijed prodatih turističkih paketa za narednu godinu.

Jovović naglašava da bi zadržavanje postojeće snižene stope PDV-a od sedam odsto za smještaj, uz uvođenje nove konkurentne stope za ugostiteljske usluge, bolje poslužilo kao podsticaj za dalji razvoj turizma i povezane privrede u Crnoj Gori.

Konkurentnost

– Ako pogledamo nama konkurentne mediteranske zemlje EU, ta druga snižena stopa PDV-a koja se primjenjuje na usluge u turizmu (smještaj i ugostiteljstvo) se kreće u rasponu od devet odsto Kipar, deset odsto Italija i Španija, do 13 odsto Hrvatska i Grčka. U regionu se stope PDV-a na smještaj kreću od pet odsto u Sjevernoj Makedoniji, šest odsto u Albaniji, do deset odsto u Srbiji. Posmatrajući mediteranske zemlje EU ili turistički sve popularniju Albaniju, primjećujemo da je predložena nova snižena stopa PDV-a u Crnoj Gori od 15 odsto daleko najveća što će značajno uticati na konkurentnost našeg turizma u narednom periodu – kazao je Jovović.

Dodaje da je većina hotelijera već prodala pakete za sljedeću godinu, računajući stopu PDV-a na smještaj od sedam odsto. To će ih, kako kaže, uvesti u velike probleme i gubitak ako nova stopa PDV-a od 15 odsto na smještaj otpočne sa primjenom od januara 2025.

– Turistički proizvod spada u proizvode koji su osjetljivi na cijene (promjena cijena ima značajan uticaj na tražnju) i koji treba dugotrajno pažljivo planirati, bez mogućnosti uticaja ad hoc rješenja – kaže Jovović, koji napominje da je Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva u junu ove godine organizovao sjednicu na temu PDV-a na usluge u turizmu na kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva finansija, kojima je predočeno da bi povećanje stope poreza moglo predstavljati dodatni izazov za poslovanje.

Ističe da dosadašnja iskustva govore da smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja od sedam odsto nije imala negativni uticaj na prihode budžeta, nego je kroz povećani broj noćenja dovela do većih prihoda od PDV-a.

– Stopa PDV-a ima značajan uticaj na konkurentnost pojedinih djelatnosti. Stoga države koriste mogućnost sniženja stope PDV-a za pojedina dobra i usluge kao instrument za stimulisanje potrošnje odabranih proizvoda i usluga, shodno Direktivi o porezu na dodatu vrijednost EK br. 112 /2006, aneks III. U EU je snižena stopa PDV-a za usluge turističkog smještaja i ugostiteljstva prepoznata kao instrument za podizanje konkurentnosti, budući da velika većina zemalja EU primjenjuje snižene stope PDV-a kako za usluge smještaja, tako i za ugostiteljske usluge, a određene zemlje i za ostale turističke usluge, ostvarujući na taj način konkurentniji okvir za poslovanje i razvoj turizma – rekao je Jovović.

Kako objašnjava, nova snižena stopa PDV-a na pojedine usluge iz područja ugostiteljstva bi (sa pažljivo određenom visinom usklađeno sa mediteranskim turističkim zemljama) uslove poslovanja crnogorskog hotelijerstva približila onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim evropskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od devet do 13 odsto.

– Od primjene snižene stope PDV-a za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka realno bi bilo očekivati povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U tom smislu, možda bi trebalo govoriti ne o sniženim, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u sektor hotelijerstva i dugoročno veći budžetski prihodi – navodi Jovović dodajući da s uvođenjem više stope PDV-a na usluge smještaja sa sedam odsto na 15 odsto na kratki rok bi bili ostvareni pozitivni fiskalni učinci, ali koji bi se iz godine u godinu smanjivali.

– Primjeri drugih država, koje su povećavale PDV stope, pokazuju da nakon povećanja stope PDV dolazi do povećanja poreske evazije i sive ekonomije (najviše u sektoru smještaja i ugostiteljstva) – poručio je Jovović. Po njegovim riječima privredni doprinos djelatnosti smještaja i ugostiteljstva ostvaruje se kao uticaj na ekonomski output, doprinos bruto domaćem proizvodu (preko bruto dodate vrijednosti i kroz investicije), te putem doprinosa zapošljavanju.

Poslovni ambijent

– U nepovoljnom poslovnom ambijentu, sa visokim nabavnim cijenama prehrambenih proizvoda, a sa druge strane najavljenom povećanom stopom PDV-a na smještaj, ugostitelji i hotelijeri u Crnoj Gori će otežano kreirati konkurentne cijene prema krajnjem gostu. Ne postoji realna finansijska potreba države za ovom mjerom, jer prihodi od PDV-a treba da rastu primjenom mjera suzbijanja sive ekonomije, povećanjem turističkog prometa, proširenjem baze poreskih obveznika i povećanjem opsega djelovanja. za šta se i turistička privreda zalaže – kazao je Jovović dodajući da najavljene mjere fiskalnog uticaja na sektor hotelijerstva (povećanje stope PDV-a na smještaj sa sedam odsto na 15 odsto) će dodatno pogoršati njegovu konkurentnost u odnosu na Mediteran, što je u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma Crne Gore 2022 – 2025, dok stalne promjene poreskog okruženja stvaraju nepovjerenje kod investitora.

– Crna Gora ima priliku da podsticanjem ulaganja u turizam repozicionira se prema višem kvalitetu hotelskih kapaciteta, koji podstiče zapošljavanje i rast privrednih pokazatelja, putem multiplikativnog uticaja turizma na povezane djelatnosti (građevinarstvo, saobraćaj, poljoprivreda, trgovina ..). Povećanje stope PDV-a na smještaj i nedovoljno balansirana stopa PDV-a na dio usluga u ugostiteljstvu, inflatorna kretanja, manjak radne snage, a samim tim i povećanje troškova rada, dodatno smanjuju konkurentnost te ograničavaju potencijal turističkog sektora za dalja ulaganja – kazao je Jovović poručujući da u cilju osiguranja daljeg intenzivnog razvoja i unapređenja konkurentnosti turizma u Crnoj Gori, u skladu sa Strategijom razvoja turizma, kao i podsticanja razvoja povezanih djelatnosti, predlaže se da se najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost zadrži snižena stopa PDV-a od sedam odsto, na usluge smještaja i propiše nova konkurentna snižena stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu za sve objekte.

– Očekivani efekti su da se fiskalnom politikom utiče na unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, povećanje investicija, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva. Privrednom sektoru, koji ostvaruje skoro jednu trećinu BDP-a u Crnoj Gori i sa najvećim je razvojnim potencijalom u državi, potrebno je da se osiguraju uslovi za konkurentnost, čime se osigurava dalji ekonomski rast, ne samo turizma, već i povezanih djelatnosti – zaključuje Jovović.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak