Fed-ov ključni pokazatelj inflacije porastao 2,5% u junu, olakšavajući put smanjenju kamata

Važan pokazatelj za Federalne rezerve pokazao je da je inflacija u junu blago oslabila u odnosu na godinu ranije, što je pomoglo da se otvori put za opšte očekivano smanjenje kamatnih stopa u septembru.
Indeks cijena rashoda za ličnu potrošnju povećan je za 0,1% na mjesečnom nivou i za 2,5% u odnosu na prošlu godinu, prema procjenama Dow Jonesa, objavilo je u petak Ministarstvo trgovine. Međugodišnji rast u maju iznosio je 2,6%, dok je mjesečna mjera ostala nepromijenjena.

Zvaničnici Fed-a koriste PCE mjeru kao svoju glavnu osnovu za mjerenje inflacije, koja i dalje lebdi iznad dugoročnog cilja centralne banke od 2%.

Bazna inflacija, koja isključuje hranu i energiju, pokazala je mjesečni rast od 0,2% i 2,6% na godišnjem nivou, takođe u skladu sa očekivanjima. Kreatori politike se još više fokusiraju na srž kao bolji mjerač dugoročnih trendova budući da troškovi goriva i namirnica imaju tendenciju da fluktuiraju više od ostalih stavki.

Berze su nakon ove objave pokazale pozitivno otvaranje na Wall Streetu, dok su prinosi na državne obveznice pali. Tržišta fjučersa agresivnije cijene smanjenje stope Fed-a.

“Sažetak izvještaja od dvije riječi je ‘dovoljno dobar'”, rekao je Robert Frick, korporativni ekonomista u Navy Federal Credit Union.

“Potrošnja je dovoljno dobra da održi ekspanziju, prihod je dovoljno dobar da održi potrošnju, a nivo PCE inflacije je dovoljno dobar da ublaži odluku Fed-a da smanji stope.”

Cijene roba su na mjesečnom nivou pale za 0,2%, dok su usluge porasle za 0,2%. Cijene nekretnina porasle su za 0,3 odsto u junu, što je blago usporavanje u odnosu na rast od 0,4 odsto u svakom od posljednja tri mjeseca i najmanji mjesečni rast u odnosu na najniži, januara 2023.

Izveštaj je takođe pokazao da su lični prihodi porasli samo 0,2%, ispod procenjenih 0,4%. Potrošnja je povećana za 0,3%, što je u skladu sa prognozom.

Kako je potrošnja ostala relativno visoka, stopa štednje je pala na 3,4%, što je najniži nivo od novembra 2022.

Izvještaj dolazi s tržištima koja pažljivo prate smjer monetarne politike Fed-a.

Malo je očekivanja da će Federalni komitet za otvoreno tržište preduzeti bilo kakvu akciju na svom sastanku o politici sljedećeg utorka i srijede. Međutim, tržišne cijene snažno ukazuju na smanjenje stope na sastanku u septembru, što bi bilo prvo smanjenje od prvih dana pandemije Covida.

Izvor: seebiz.eu

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak