Bankar intervju: Veselin Radulović, direktor odjeljenja za razvoj proizvoda, digitalnih kanala i poslova zastupanja u osiguranju u Addiko banci  

Koliko je ukupno kredita odobreno fizičkim licima od početka godine? Koji je ukupan iznos odobrenih kredita fizičkim licima u tom periodu?

Moramo biti zadovoljni ukupnim plasmanom, jer ukupan broj odobrenih kredita je za 12% veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je ukupan iznos odobrenih kredita za 17% veći u odnosu na isti period. Takođe, broj podnesenih zahtjeva za kredit je porastao za 10% što nam govori da je interesovanje građana za kredite u usponu.

Koje vrste kredita su najviše odobravane (stambeni, potrošački, itd)?

Addiko banka je specijalizovana za brze keš kredite za građane i kreditne linije za podršku malim i srednjim preduzećima, s fokusom na inovativna digitalna rješenja za jednostavnije i brže obavljanje bankarskih poslova. Stoga su upravo navedeni krediti, sa on-line procesom apliciranja, dakle, bez odlaska u banku, najtraženiji i najzastupljeniji.

Koja je prosječna kamatna stopa za različite vrste kredita fizičkim licima koje nudite?

Banka usklađuje ponudu kamatnih stopa dostupnih klijentima u skladu sa prisutnim trendovima na svjetskim tržištima. Pored cijene izvora sredstava, kamatne stope se usklađuju na osnovu raznih pozitivnih i negativnih faktora – prema vrsti kredita, bonitetu klijenata, tržištu, tako da se može govoriti samo o prosječnim kretanjima kamatnih stopa na nivou banke. U našoj banci prosječna kamata je za oko 3% veća u odnosu na prosječnu kamatu za isti period prošle godine, a glavni uzrok je evidentan rast EURIBOR-a i cijene novca na tržištu. Kamatne stope Addiko Banke su transparentne i dostupne su na našim digitalnim platformama i zvaničnom web sajtu.

Da li postoje konkretni proizvodi koje bi izdvojili iz Vaše ponude?

Setom svojih usluga banka je smanjila i gotovo izbacila potrebu da se za svaku promjenu, proizvod ili uslugu čeka u redovima ekspoziture. Izdvojili bismo Addiko mBanking aplikaciju, jer je najbolje rangirana u kategoriji svih bankarskih aplikacija na tržištu Crne Gore, jedinstveni kredit na našem tržištu – mKredit, koji postojećim klijentima omogućava podnošenje zahtjeva, obradu i isplatu kredita u svega nekoliko minuta bez odlaska u ekspozituru, a trenutno je aktuelna rođendanska ponuda u vidu izuzetno atraktivne kamatne stope na nove depozite. Do kraja jula, koliko traje rođendanska ponuda, klijenti će moći da oroče sredstva na 3, 6 i 12 mjeseci, uz stimulativnu kamatnu stopu i do čak 2,8%.

Kakvi su trendovi u odobravanju kredita otkako su centralne banke počele sa povećanjem kamata i otkako je došlo do rasta euribora? Da li bilježite pad potražnje?

Navedeni trend rasta EURIBOR-a je posebno bio izražen tokom prethodne godine kada je došlo do značajnog rasta vrijednosti EURIBOR-a, dok se tokom ove godine vrijednost stabilizovala i postoje prognoze ECB i ekonomskih analitičara da će u narednom periodu doći i do pada njegove vrijednosti. Potražnja za kreditima nije izostala ni u periodu rasta EURIBOR-a, odnosno, konstantno je bila na visokom nivou.

Ono što je Addiko banka kao odgovoran partner i učesnik u bankarskom sistemu Crne Gore učinila za svoje klijente u martu ove godine, jeste pridruživanje inicijativi Centralne banke u pravcu snižavanja kamatnih stopa na kredite za građane. Značajno smo smanjili kamatne stope na dio ponude potrošačkih kredita, što je uticalo da prosječna kamatna stopa bude slična prošlogodišnjoj i uprkos rastu cijene novca na tržištu u navedenom periodu. Sve to je rezultiralo jako dobrim interesovanjem klijenata za kredite.

U vezi sa tim, da li se očekuje skoriji pad kamata? Kakve su prognoze za period do kraja godine?

Makroekonomske prognoze i izvještaji idu u prilog tome da se inflacija približava ciljanim stopama u većini vodećih evropskih i svjetskih ekonomija, što bi posljedično moglo dovesti i do pada kamatnih stopa. Addiko banka će se rukovoditi kretanjima na tržištu i ostalim relevantnim faktorima za određivanje cijena i u skladu sa njima kreirati ponude za građane.

Koliko je zahtjeva za kredit odbijeno i koji su najčešći razlozi za odbijanje?

Kriterijumi za odobrenje kredita se nisu mijenjali u odnosu na prethodni period. Naši bankarski savjetnici su u svakom momentu na raspolaganju klijentima da im prilikom podnošenja zahtjeva objasne sve uslove kredita. Mi smo se potrudili da maksimalno pojednostavimo i ubrzamo proces apliciranja i odobravanja, da omogućimo online apliciranje za kredite bez dolaska u banku, a sam ishod zavisi od kreditne sposobnosti klijenata ponaosob. Najčešći razlozi za odbijanje kreditnih zahtjeva su prezaduženost klijenata i neurednost u otplati postojećih kreditnih o

Podijeli ovaj članak