Američka ekonomija raste znatno jače od očekivanja

Ekonomska aktivnost u SAD-u bila je znatno jača od očekivanog tokom drugog tromjesečja, prema početnoj procjeni Ministarstva trgovine objavljenoj u četvrtak.

Realni bruto domaći proizvod, mjera svih dobara i usluga proizvedenih u razdoblju od aprila do juna, porastao je godišnjom stopom od 2,8% prilagođeno za sezonalnost i inflaciju. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali su rast od 2,1% nakon rasta od 1,4% u prvom kvartalu.

Osobna potrošnja pomogla je snažnijem rastu, kao i doprinos privatnih ulaganja u zalihe i nerezidencijalnih fiksnih ulaganja.

Izdaci za osobnu potrošnju, glavni pokazatelj aktivnosti potrošača u izvještaju Ureda za ekonomsku analizu, porasli su za 2,3% u tromjesečju, u odnosu na ubrzanje od 1,5% u prvom tromjesečju. Potrošnja za usluge i robu zabilježila je solidan porast u kvartalu.

S druge strane, uvoz, koji se oduzima od BDP-a, skočio je za 6,9%, što je najveći tromjesečni rast od prvog tromjesečja 2022.

Futuresi na berzi su porasli nakon izvještaja, dok su prinosi na obveznice pali.

Bilo je dobrih vijesti i na frontu inflacije: indeks cijena izdataka za ličnu potrošnju, ključna mjera za Federalne rezerve, porastao je za 2,6% u kvartalu, što je pad od 3,4% u prvom tromjesečju. Isključujući hranu i energiju, temeljne PCE cijene, na koje se Fed još više usredotočuje kao na dugoročni pokazatelj inflacije, porasle su za 2,9%, što je pad od 3,7% u prethodnom razdoblju.

Takozvani lančano ponderirani indeks cijena, koji uzima u obzir promjene u ponašanju potrošača, porastao je za 2,3% u kvartalu, ispod procijenjenih 2,6%.

Još jedna ključna varijabla, konačna prodaja privatnim domaćim kupcima, koju Fed smatra dobrim pokazateljem temeljne potražnje, ubrzala se tempom od 2,6%, jednako kao i u prethodnom kvartalu, prenosi SEEbiz.

Međutim, izvještaj je takođe pokazalo da stopa osobne štednje nastavlja usporavati, na 3,5% u kvartalu, u usporedbi s 3,8% u prvom tromjesečju.

Podijeli ovaj članak