Tesla i Alfabet izazvali veliku rasprodaju na Vol Stritu

Foto: FB New York Stock Exchange

Na Vol Stritu su berzanski indeksi oštro pali. Poslovni rezultati Alphabeta i Tesle izazvali su rasprodaju akcija tehnoloških kompanija.

Dow Jones indeks skliznuo je 1,25 posto, na 39.853 boda, dok je S&P 500 pao 2,31 posto, na 5.427 bodova, a Nasdaq 3,64 posto, na 17.342 boda. Najveći dnevni pad S&P 500 i Nasdaq indeksa od 2022. godine posljedica je slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata dvojih tehnoloških divova – Tesle i Alphabeta.

Doduše, prihodi i zarada Alphabeta bili su u skladu s očekivanjima, no kako su prihodi od oglašavanja na YouTube-u bili manji od očekivanja, cena akcija tog tehnološkog diva pala je 5 posto.

Još je više, više od 12 posto, pala ceijna akcija Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih vozila izvijestio o manjoj zaradi nego što se očekivalo i 7-postotnom padu prihoda od prodaje automobila.

Cijene akcija tih, kao i ostalih tehnoloških divova iz grupe tzv. „Sedam veličanstvenih” posljednjih su mjeseci snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da će ostvariti snažan rast prihoda i zarada.

Zbog toga svaki rezultat koji je ispod očekivanja može izazvati oštar pad cijena tih akcija. Cijene akcija ostalih tehnoloških divova Apple-a, Microsoft-a, Amazon.com-a, Meta Platforms-a i Nvidie pale su juče između 2,9 i 6,8 posto.

„Neki su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta jer su zabrinuti u vezi sa daljim poslovnim izvještajima kompanija”, kaže Dave Grecsek, strateg u firmi Aspiriant.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 8.153 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 posto, na 18.387 bodova, a pariski CAC 1,12 posto, na 7.513 bodova, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak