Telekom u prvoj polovini godine nastavio finansijski i komercijalni rast

Crnogorski Telekom u prvoj polovini 2024. bilježi rast prihoda i operativne dobiti u odnosu na isti period prethodne godine. U okviru korisničke baze rast je najizraženiji u mobilnoj telefoniji, uz odlične rezultate u segmentu usluga fiksnog interneta i televizije.

Na izrazito konkurentnom tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori, Crnogorski Telekom je šest mjeseci za redom lider korisničkog zadovoljstva, što je ujedno i najbolji do sada ostvareni rezultat, prema mjerenjima, koje za kompaniju obavlja nezavisna inostrana agencija, po metodologiji relevantnoj i uporedivoj na globalnom nivou.

Finansijske rezultate poslovanja Telekoma u prvoj polovini 2024. godine karakterišu stabilni trendovi. Pozitivna kretanja u maloprodaji dominantno su uslovila rast prihoda od 6.1% u odnosu na prvu polovinu prethodne godine. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), nakon najma i isključujući posebne uticaje, iznosila je 15.1 miliona, što predstavlja rast od 4.4%, u odnosu na isti uporedni period.

Najveća 5G mreža i visoko zadovoljstvo uslugom, glavni su razlozi usljed kojih je prva polovina godine zaključena sa postpaid bazom u okviru koje se bilježi rast od čak 8% u odnosu na isti period prethodne godine. Ostvareni trend predstavlja nastavak stabilnog rasta broja postpaid korisnika i potvrdu jake pozicije na visoko konkurentnom tržištu. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 3% u odnosu na isti period 2023. godine.

Optička mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za novih 8,8 hiljada domova, što predstavlja povećanje od 7%, čime je postignuta ukupna pokrivenost optikom za oko 139 hiljada domova. Povećao se i broj korisnika na optičkoj mreži Telekoma i to za 12%, u odnosu na prvu polovinu prethodne godine. Rast dostupnosti optičke mreže rezultat je značajnih finansijskih ulaganja Crnogorskog Telekoma u ovaj segment, koje kompanija sprovodi u kontinuitetu godinama unazad.

Prva polovina 2024. godine zaokružena je rastom od 1.5% u segmentu širokopojasnih priključaka (84 hiljada korisnika) i povećanjem TV korisničke baze za 2.6% (90 hiljada korisnika).

Crnogorski Telekom je lider korisničkog zadovoljstva u Crnoj Gori, i to dva kvartala za redom. Telekom, prema percepciji korisnika, u odnosu na konkurenciju, u najvećoj mjeri prednjači po ocjeni kvaliteta, stabilnosti i brzine fiksne i mobilne mreže, s tim što ne zaostaju pozitivne ocjene u prepaid-u, postpaid-u i integrisanim ponudama.

„Sjajan rezultat u segmentu korisničkog zadovoljstva je još jedna potvrda i priznanje da kontinuirano praćenje potreba naših korisnika i napori koje ulažemo da zadovoljimo te potrebe i očekivanja, daju rezultate. Naravno, ovdje ne stajemo, već nastavljamo dalje. Najveća i najbrža mobilna 5G i 4G mreža, superbrzi optički internet, uz dodatna povećanja brzina koja korisnici mogu očekivati od avgusta, nova, napredna TV platforma, inovativna digitalna rješenja, Magenta Moments programi povoljnosti i nagrađivanja, su naše ključne prednosti, koje su i korisnici prepoznali, i baza na kojoj ćemo nastaviti da gradimo našu lidersku poziciju“, istakao je Stjepan Udovičić izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, povodom H1 rezultata za tekuću godinu.

Podijeli ovaj članak