Plantaže će graditi solarnu elektranu

lektroprivreda Crne Gore (EPCG) i kompanija 13. jul – Plantaže AD Podgorica potpisale su danas Memorandum o razumijevanju sa namjerom uspostavljanja i intenziviranja saradnje te zajedničke realizacije projekata u oblasti obnovljivih izvora energije.

“Strane potpisnice, naime, zainteresovane su za povećanje udjela električne energije iz OIE u ukupnoj potrošnji, unapređenje energetske efikasnosti i aktivno učešće u procesu energetske tranzicije”, navodi se u saopštenju.

Konkretno, najzanimljiviji projekti za uspostavljanje potencijalne saradnje između EPCG i 13. jul – Plantaže AD odnose se na ugradnju fotonaponskih sistema na krovnim površinama objekata u vlasništvu Plantaža (≈740kW) i na zemljanim površinama (≈5,69MW).

Potpis na Memorandum stavili su izvršni direktori dviju kompanija, Ivan Bulatović i Igor Čađenović.

Ivan Bulatović je zahvalio menadžmentu Plantaža što je prepoznao potrebu da se uključi u projekat Solari 5000+ i pozvao i ostale kompanije takvog renomea i ranga da se priključe projektima EPCG koji se tiču ugradnje fotonaponskih sistema i energetske efikasnosti.

“EPCG je do sada uspjela da instalira preko 40 MW fotonaponskih sistema, a cilj nam je da do kraja godine instalirana snaga solarnih panela u Crnoj Gori premaši 70 MW. Saradnja sa ovako velikim sistemima, kao što su Plantaže, sigurno će pomoći dostizanju tog cilja i jako je važno da svi zajedno doprinesemo energetskoj tranziciji”, kazao je Bulatović.

Igor Čađenović je istakao zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma koji predstavlja okvir za uspostavljanje saradnje između dvije, kako je naveo, najozbiljnije državne kompanije, sa fokusom na sektor obnovljive energije.

“Ako znamo da Plantaže godišnje potroše električne energije u vrijednosti od oko milion eura, smatram da ćemo zejedničkom realizacijom projekata sa EPCG, olakšati poslovanje Kompanije te popraviti sveukupnu sliku elektroenergetskog sektora Crne Gore”, naveo je Čađenović.

EPCG, kako se ističe, nastoji da ostvari partnerstvo sa pouzdanim subjetima, a sve u cilju da se obezbijedi stabilno i pouzdano snabdijevanje eletričnom energijom po mogućnosti iz obnovljivih izvora, što je više moguće, kako bi se državi omogućilo da eksploatiše svoje potencijale i ostvari privredni rast.

Potpisivanju Memoranduma o saradnji prisustvali su i tehnički direktor EPCG dr Ljubiša Đurković, kao i Goran Milić, direktor Sektora za pravne i opšte poslove kompanije Plantaže.

Izvor: EPCG

Podijeli ovaj članak