Ovo su cijene stanova u Evropi

Dok je Srbija zabilježila najveći porast cijena stanova po kvadratnom metru tokom godine, postoji jedna zemlja u Evropi koja i dalje ima najvišu cijenu po kvadratnom metru, kao i najviši prosječni prihod.

Iako su trenutna kriza životnih troškova, kao i rastuća inflacija i veće kamatne stope djelovali kao deflator, nekoliko evropskih zemalja je ipak zabilježilo rast cijena stanova po kvadratnom metru tokom protekle godine.

Prema studiji Deluxe Holiday Homes koja koristi podatke Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i Numbea, Srbija je zabilježila najveći rast cijena stanova od 2023. do 2024. Litvanija je na drugom mjestu, dok je Rumunija blizu trećeg. Malta i Španija su takođe zabilježile značajan rast cijena stanova u protekloj godini.

Iako je Srbija zabilježila najveći rast cijena stanova tokom godine, Švajcarska i dalje ima najvišu cijenu po kvadratnom metru, koja iznosi 20.452 dolara (18.781 eura), kao i najviši prosječni prihod i troškove života. S druge strane, Grčka ima najnižu cijenu po kvadratnom metru, koja iznosi 3.157 dolara (2.899 eura).

Srbija

U Srbiji su cijene stanova po kvadratnom metru porasle za 82,66% od 2023. do 2024. godine, na oko 4.052 dolara (3.721 eura), međutim, prosječni prihod nije pratio ovaj rast, iznoseći prosječno 832 dolara (764 eura) mjesečno. Ipak, troškovi života su relativno niski u Srbiji, iznoseći 698 dolara (641 euro) mjesečno, što donekle ublažava eksponencijalni rast cijena stanova.

Jedan od glavnih razloga za snažan rast cijena stanova u Srbiji je što su kamatne stope na stambene kredite još uvijek prilično niske. Takođe, postoji mnogo ulaganja u nekretnine od strane građana koji pokušavaju usmjeriti svoju štednju u stranoj valuti u sektor nekretnina.

Ovo je često jedan od najprofitabilnijih načina za ulaganje strane valute u Srbiji, jer štednja u stranoj valuti donosi vrlo malu kamatu u bankama. S druge strane, fluktuacije kursa predstavljaju veliku prijetnju.

Ulaganje direktno u srpske nekretnine također ima više smisla za ljude u netradicionalnim ili fleksibilnim poslovima, jer bez stalnog zaposlenja imaju male šanse da dobiju bankovne stambene kredite. Nedostatak drugih pogodnih mogućnosti ulaganja također je doveo do dodatnog interesa za sektor nekretnina.

Velika količina jeftinijih opcija za izgradnju i infrastrukturu u predgrađima i rubnim dijelovima gradova također znači da nije potreban prevelik kapital da bi se postalo početni investitor u nekretnine u Srbiji.

Rat između Rusije i Ukrajine također je doveo do velikog priliva ruskih i ukrajinskih izbjeglica u Srbiju u posljednjih nekoliko mjeseci, koji pokušavaju pobjeći od rata i njegovih posljedica. Kao rezultat toga, oni obično nude veće iznose za stanove, što dovodi do toga da stanodavci često izbacuju trenutne stanare kako bi ih smjestili.

Litvanija

Cijene stanova u Litvaniji su porasle za 75,78% od 2023. do 2024. godine na 4.841 dolar, dok su životni troškovi nešto viši nego u Srbiji, iznoseći prosječno 828 dolara mjesečno. Međutim, prosječne plate su skoro duplo veće od srpskih, iznoseći 1.624 dolara mjesečno.

Iako su cijene nekretnina u Litvaniji i dalje snažno rasle u posljednje vrijeme, čini se da ova inflacija još uvijek nije značajno uticala na životne troškove, u poređenju s ostatkom Evrope.

Cijene stanova u Litvaniji su porasle zbog nekoliko razloga u posljednjih nekoliko mjeseci. Jedan od glavnih faktora je relativno snažan rast plata u nekim sektorima, kako bi se držao korak s višom inflacijom.

Također je došlo do značajnog porasta troškova građevinskih materijala, kao i troškova rada. U posljednjih nekoliko godina, mnoge IT i druge kompanije su osnovale svoje baze u Vilniusu i drugim većim gradovima, zbog relativno niskih operativnih troškova. Kao rezultat, došlo je do priliva zaposlenih i njihovih porodica koje traže stanove u tim područjima.

Tokom pandemije i nakon nje, nekoliko litvanskih prodavaca nekretnina, za razliku od svojih zapadnoevropskih kolega, odlučilo je čekati krizu, umjesto da snižava cijene.

Slično tome, tržište razvoja stambenih jedinica također je bilo značajno aktivno, dok su nudili dodatne beneficije potencijalnim kupcima. Tako je zemlja uspjela izaći iz pandemije s relativno snažnim tržištem nekretnina.

Rumunija

Na trećem mjestu se nalazi Rumunija, s porastom cijena stanova od 74,50%, na 3.185 dolara po kvadratnom metru. Međutim, troškovi života su i dalje znatno niski u poređenju s njenim zapadnoevropskim kolegama, iznoseći 679 dolara. S druge strane, prosječni prihodi su također umjereno niski, iznoseći 1.093 dolara.

Cijene stanova u Rumuniji su značajno porasle tokom posljednjih nekoliko godina zbog povećane potražnje i nedostatka novih stanova. Ovo je uglavnom rezultat viših troškova izgradnje, nedostatka radne snage i nepovoljnih fiskalnih mjera.

Razvoj infrastrukture koji je dobio zamah posljednjih godina i rast plata također su doveli do povećane potražnje u sektoru nekretnina u posljednje vrijeme.

Malta

Cijene stanova na Malti porasle su relativno sporije od gore navedenih zemalja od 2023. do 2024. godine, za 47,54%, s cijenom po kvadratnom metru od 3.700 dolara (3.397 eura). Međutim, Malta također ima relativno visoke troškove života, iznoseći 1.000 dolara (918 eura) mjesečno, dok su prosječni prihodi ostali samo nekoliko koraka ispred troškova, iznoseći 1.369 dolara (1.257 eura) mjesečno.

Ovo može odražavati rastuću potražnju za mediteranskim nekretninama, s obzirom na značajne porezne i pravne promjene u ključnim evropskim zemljama poput UK-a i Francuske. To je dovelo do toga da su mnogi pojedinci s visokim neto vrijednostima iz ovih zemalja napustili svoje domove kako bi osnovali baze u drugim evropskim zemljama s povoljnijim propisima poput Malte i Italije.

Malta je mala po veličini i ima relativno veliku populaciju, što je dovelo do velike potražnje za zemljištem i stanovima, zbog njihove percipirane oskudice, što dodatno podiže cijene. Zbog toga što su mnogi dostupni stanovi iznajmljeni kao Airbnbs i kratkoročni najam za potrebe visokog turizma u zemlji, broj stanova za lokalno stanovništvo se dodatno smanjio. Ovo zauzvrat, također doprinosi rastu cijena.

Španija

Španija je zauzela peto mjesto, s porastom cijena stanova od 44,34%, na 6.139 dolara (5.637 eura) u protekloj godini. Međutim, troškovi života su i dalje ostali prilično niski, iznoseći 828 dolara (760 eura), gotovo u rangu s ekonomijama istočne Evrope, uprkos relativno snažnoj ekonomiji Španije i robusnom turističkom sektoru.

Prosječne plate su također i dalje visoke, iznoseći 2.409 dolara (2.212 eura), što ukazuje da bi zemlja mogla biti na dobrom putu da se oporavi od posljedica pandemije.

Glavni razlog za skok cijena stanova u Španiji je što se veliki dio dostupnih stanova nalazi u područjima koja se smatraju turističkim.

Izvor: Euronews

Podijeli ovaj članak