Skraćen mandat Skupštini Glavnog grada, Podgorica ide na vanredne izbore

Odbornici u Skupštini Glavnog grada skratili su danas mandat Skupštini Glavnog grada i vratili mandat građanima.

Većina odbornika Skupštine Glavnog grada izglasala je skraćenje mandata lokalnog parlamenta. Glasalo je ukupno 32 odbornika, 31 za, jedan protiv.

Nakon glsanja, predsjednica SO Jelena Brovinić Bojović je rekla da će građani na sljedećim izborima pokazati svoj sud o svakom političkom subjektu i pojedincu.

Na sjednici se Skupštine Glavnog grada, raspravljalo se o inicijativi za skraćenje mandata lokalnom parlamentu. Dok je opozicija tražila nove izbore, odbornica Pokreta Evropa sad Anđela Mićović tvrdi da su odbornici PES-a trpjeli pritiske od predsjednika države Jakova Milatovića i odbornice Pokreta za Podgoricu Nađe Ljiljanić.

Prethodno predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović nije dozvolila da se odbornici izjasne da li da se o ovoj tački glasa odmah nakon završene rasprave. Ona se pozvala na Poslovnik koji joj to pravo omogućuje. Tome su se usprotivili odbornici opozicije, Pokreta za Podgoricu, Građanskog pokreta URA.

Oni su napomenuli da su tokom rasprave poslanici trenutne vlasti najavili da neće prisustvovati glasanju. Odbornica Jevrosima Pejović tražila je da Borovinić Bojović pojasni svoju odluku. Odbornici opozicije su najavili da će istrajati u tme da se glasanje završi danas.

Odbornici Za budućnost Podgorice nijesu prisustvovali glasanju. To je saopštio odbornik Mitar Šušić.

Glasovima većine odbornika odlučeno je da se sjednica nastavlja u ponedjeljak.

Injac i Borovinić Bojović najavile odgovor demokratske i evropske Podgorice

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac i predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović najavile su odgovor demokratske i evropske Podgorice. Tako će se, zapravo, zvati press konferencija, koju su njih dvije zakazale za sjutra.

“Na konferenciji će biti riječi o političkoj situaciji i vanrednim izborima u Glavnom gradu“, navodi se u najavi.

Sve se dešava nakon današnjeg skraćenja mandata podgoričkom parlamentu, koje su izglasali odbornici vlasti i dijela doskorašnje većine.

 

Podijeli ovaj članak