Neće svi visokoškolci imati minimalac od 800 eura?

Ako je kod nekog poslodavca sistematizovano radno mjesto s diplomom srednje škole, a to radno mjesto pokriva zaposleni koji ima visoku stručnu spremu, da li je poslodavac dužan da mu obračuna minimalnu zaradu od 600 ili 800 eura od 1. oktobra, pitanje je na koje Ministarstvo rada, kojim rukovodi ministarka Naida Nišić, nije odgovorilo “Vijestima” od prošle sedmice.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) “Vijestima” su kazali da iznos zarade zavisi od akta o sistematizaciji radnih mjesta.

“Za iznos plate relevantna je stručna sprema koja je navedena u aktu o sistematizaciji radnih mjesta”, istakli su iz ove poslodavačke organizacije.

Ministarstvo rada treba da izmijeni Zakon o radu da bi počela primjena programa “Evropa sad 2” što je potvrdila Nišić prošle sedmice kada je Vlada zvanično predstavila nacrt Fiskalne strategije od ove do kraja 2028. godine i u kojoj su sadržani detalji projekta “Evropa sad 2”.

Vlada premijera Milojka Spajića od 1. oktobra povećaće plate za oko 300.000 zaposlenih od čega će najveći rast ostvariti oni koji primaju sada minimalnu zaradu od 450 eura, a koja se povećava na 600 eura (33 odsto) za srednjoškolce i 800 eura (78 odsto) za visokoškolce, dok će svim ostalima plata biti povećana po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog za pet odsto.

U nacrtu Fiskalne strategije stoji da će nominalni rast plata biti od 35 do 135 eura za zaposlene koji trenutno primaju više od nove minimalne zarade (raspon od 600 do 2.000 eura).

Do najavljenog povećanja plata će doći tako što će doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) sa sadašnjih 20,5 odsto biti prepolovljeni na način što će dio koji ide na teret poslodavca od 5,5 odsto biti ukinut, a za zaposlene će biti smanjen sa 15 odsto na oko 10 odsto. Ovo će, kako je rečeno na presu, Fond PIO uskratiti za oko 180 miliona eura, koje izvršna vlast planira da nadomjesti kroz nove mjere na prihodnoj strani od oko 240 miliona eura.

Ministarstvo rada treba da izmijeni Zakon o radu da bi počela primjena programa “Evropa sad 2” što je potvrdila Nišić prošle sedmice kada je Vlada zvanično predstavila nacrt Fiskalne strategije u kojoj su sadržani detalji projekta “Evropa sad 2”.

(Vijesti.me)

Podijeli ovaj članak