Ministarstvo energetike: Cijena struje ostala ista, riješeno Brskovo, ulaganja se povećala

Rekonstrukcijom Vlade Crne Gore, Ministarstvo energetike i rudarstva je završilo osmomjesečni mandat, obilježen intenzivnim aktivnostima u svim oblastima u nadležnosti ovog resora.

“U ovom kratkom vremenskom periodu, Ministartsvo je postiglo značajne rezultate i za građane i za državu, a napredak je vidljiv u svim oblastima koje su bile u nadležnosti ovog ministarstva. Od samog početka suočeni sa brojnim izazovima, uz posredovanje ministra prof.dr Saše Mujovića izbjegnuto je povećanje cijena električne energije u periodu kada je inflacija izazvana geopolitčkim uslovima zahvatila i Crnu Goru, a energija značajano poskupila na svjetskom tržištu. Iako cijena za građane nije povećana, to nije zaustavilo investicije u energetskom sektoru, naprotiv. Osim ulaganja u prenosnu distributivnu mrežu, napravljeni su ogromni iskoraci u povezivanju crnogorskog tržišta električne energije sa italijanskim. Ovo je osnova za oslobađanje od CBAM implementacije i produžetka rada TE Pljevlja. Ovom dinamikom imamo realne šanse da konekciju trzišta završimo u prvom kvartalu 2026. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, ozbijeđena je i naknada za potopljeno zemljište Bilećkim jezerom opštini Nikšić u iznosu od 828 hiljada eura nagodišnjem nivou. Započeti su i pregovori i oko obeštećenja po ovom osnovu za period 1993.-2024. godine. Riješen je spor sa Opštinom Plužine čime su stvorene pretpostavke za početak geoloških istraživanja za izgradnju kapitalnog projekta HE Kruševo.

“Pokrenut je najveći projekat do sada u Crnoj Gori na povećanju energetske efikasnosti sa posebnim osvrtom na gradove sa izraženim ekološkim problemima kao što su Pljevlja i Bijelo Polje, i obezbijeđene su subvencije od 100 000 eura za nabavku klima uređaja za građane Bijelog Polja. Radovi na izgradnji toplovoda za Pljevlja u dužini od 2.3 km (prva faza) počinju 29. jula 2024. godine, a pokrenut je i program Solari-sjever kako bi se građanima Sjevera Crne Gore omogućila montaža solarnih panela po povoljnijim uslovima nego što je to slučaj za ostatak Crne Gore na koji se primjenjuje program Solari 3000+. U toku je i rekonstrukcija šest zdravstvenih objekata, od kojih je pet u završnoj fazi. Tu se nije stalo, naprotiv. Potpisan je ugovor za izgradnju nove faze Doma Starih u Risnu i očekuje se potpisivanje ugovora za rekonstrukciju četiri obrazovna objekta u Kotoru i na Cetinju. Za septembar je planirano potpisivanje ugovora za rekonstrukciju dva zdravstvena objekta u Baru i u Herceg Novom”, navoi s eu rezimeu MInistarstva.

Osim ovih konkretnih benefita za građane, i na polju legislative su napravljeni značajni iskoraci, tvrde iz Ministarstva energetike.

“Izrađena je draft verzija Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, krovnog dokumenta koji definiše akcije dostizanja nacionalnih energetskih i klimatskih planova do 2030. godine, dok su završeni i od strane Vlade Crne Gore usvojeni zakoni o korišćenju energije iz obnovljivih izvora i sigurnosti snabdijevanja nafte i naftnih derivata, što je preduslov za zatvaranje Poglavlja 15. U pripremi su važni zakoni kao što su Zakon o energetici i Zakon o prekograničnoj razmjeni energije igasa. Preduzete su intenzivne aktivnosti oko završetka Transbalkanskog koridora i rješavanja spora sa mještanima Đurdjevića Tare”, navodi se.

Da se energetika Crne Gore kreće u dobrom smjeru, prepoznali su i strani ulagači, pa je veliko interesovanje strateških partnera za nove investicije u energetski sektor: EDF (Francuska), UGT (Amerika) i NTE (Norveška).

“Dobro smo shvatili poruke građana, pa je stavljeno pod kontrolu neopravdano zapošljavanje u energetskom sektoru, davanje donacija, ograničena je upotreba službenih automobila, smanjeni menadžerski bonusi, a najvažnije obećanje o profesionalizaciji odbora direktora je ispunjeno angažovanjem eksperata u dijelu koji imenuje Vlada Crne Gore. Naslijejeđeni su i veliki problemi u sektoru rudarstva. Najvažnije pitanje rudnika Brskovo je riješeno, kao i pitanje ugovora na neodređeno vrijeme rudarima Rudnika boksita Nikšić. Obezbijeđena je dozvola i započeti radovi na najznačajnijem projektu – izmiještanja toka rijeke Ćehotine, problemu koji je morao biti riješen nekoliko godina unazad. Ono što je u ovoj oblasti od posebnog značaja je izrada Zakona o rudarstvu, koja je u toku i čija je posebna intencija da se zaustave nelegalne eksploatacije nacionalnog bogatstva. Intenzivno se radi na stavljanju u pogon čeličane i kovačnice Željezare Nikšić. Raspisan je Javni poziv za davanje u zakup pomenutih postrojenja. Riješeno pitanje napajanja Žičare Kotor Lovćen.
Stalni dio koncesione naknade za 2024. godinu zajedno sa promjenjivim dijelom za 2023. godinu iznosio je 5 miliona 460 hiljada eura što je do sada najveći iznos koncesione naknade za mineralne sirovine” navosi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak